Bela kuća predstavila Trampovu odbranu

Američki predsednik Donald Tramp odbacio je optužbe za njegov opoziv koje je Predstavnički dom izglasao krajem prošle godine. Tramp je optužbe za zloupotrebu vlasti i opstrukciju Kongresa ocenio kao protivustavne.

Bela kuća je predstavila detaljnu pravnu odbranu pred sutrašnji početak suđenja o opozivu američkog predsednika Donalda Trampa, prenosi Rojters.

Tramp, koji je treći od 45 američkih predsednika suočen sa mogućnošću da bude opozvan, dostavio je, dosada, najdetaljnije razloge zbog kojih bi trebalo da zadrži predsednički mandat.

Iz Bele kuće je rečeno da demokrate nisu uspele da navedu Trampov prekršaj za opoziv.

"Teorija Demokrata o zloupotrebi vlasti, koja je kao iz nekog romana, nepravilno menja propisani standard 'ozbiljnih zločina i prekršaja' sa izmišljenom teorijom koja bi, stalnim dozvoljavanjem pokretanja opoziva zasnovanim na političkim neslaganjima, trajno oslabila poziciju predsednika", saopšteno je iz Bele kuće.

Dodaje se da je optužba za opstrukciju Kongresa lakomislena i opasna.

"Predsednik je trojici savetnika rekao da se ne odazovu pozivima na saslušanja u Kongresu zbog toga što imaju imunitet za svedočenje pred Kongresom", naveli su iz Bele kuće.

Dodaju da je ceo proces koji je prethodio izglasavanju opoziva u Predstavničkom domu bio manjkav od početka i da od osnivanja SAD Predstavnički dom nije pokrenuo istragu u vezi sa opozivom bez odobrenja svih kongresmena.

"Nema dokaza" 

Bela kuća navodi da demokrate nisu predstavile nijedan dokaz koji bi potkrepio njihove optužbe.

Dodaje se da su demokrate lažno optužile Trampa da je, navodno, Ukrajinu uslovljavao vojnom pomoći ili sastankom dvojice predsednika, nakon što je ova zemlja najavila posebnu istragu.

"Demokrate nemaju nijednog svedoka koji tvrdi, na osnovu neposrednih saznanja, da je predsednik ikada zapravo postavio takav uslov", navedeno je u saopštenju Bele kuće.

Takođe se navodi da je inicijativa za opoziv koju su izglasale demokrate u Predstavničkom domu strukturno manjkava.

"Senat bi trebalo brzo da odbaci ovu manjkavu inicijativu i da oslobodi predsednika. Jedina pretnja Ustavu koju su demokrate obelodanile jeste njihova degradacija procesa opoziva i gaženje principa podele vlasti", saopšteno je iz Bele kuće.

Predstavnički dom Američkog kongresa je krajem decembra većinom glasova podržao opoziv Donalda Trampa. Proces opoziva nastavlja se sutra, kada će započeti odlučivanje u Senatu.

Za opoziv predsednika Trampa potrebna je dvotrećinska većina senatora. Malo je verovatno da su demokrate uspele da obezbede podršku dovoljnog broja senatora, pošto većinu u Senatu imaju republikanci.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво