Postignut dogovor o Libiji, šest tačaka sporazuma je ključno

Svetski lideri postigli su finalni sporazum na međunarodnoj konferenciji o Libiji. Iako detalji sporazuma nisu zvanično objavljeni, ruska agencija Tas imala je uvid u nacrt dokumenta.

Prema tom nacrtu, proces rešenja krize u Libiji biće podeljen na šest delova: primirje, embargo na oružje, politički proces, reforma sektora bezbednosti, ekonomska i finansijska reforma, poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava.

U nacrtu se takođe poziva na nemešanje u oružani sukob u Libiji i traži od Saveta bezbednosti UN da uvede sankcije zemljama koje krše embargo na oružje.

Kako navodi ruska agencija, nakon usvajanja teksta, biće uspostavljen specijalni Međunarodni komitet za praćenje, koji će nadgledati primenu odluka sa samita u Berlinu.

Italijanski premijer Đuzepe Konte poručio je da je njegova zemlja voljna da odigra ključnu ulogu u nadzoru dogovorenog primirja.

Merkel: Rat bi samo produžio patnju naroda 

Govoreći na konferenciji za novinare, nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da će u Libiji delovati samo političko rešenje, a da će dalje vojno angažovanje samo produžiti patnje libijskog naroda.

Merkel je rekla da diskusija u Berlinu "neće rešiti sve probleme Libije" dodajući da su današnji razgovori imali za cilj da daju novi zamah mirovnom procesu.

Od presudnog značaja je, ističe, da se embargo na oružje održi kako bi primirje pravilno funkcionisalo.

Lavrov: Izlazak iz krize kada Libijci počnu dijalog

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov naveo je da su uspeli da utvrde detalje predloga za prevazilaženje krize, od mera za prekid vatre, pa do predloga o ekonomskim reformama i političkim procesima.

"Predstavnici dve zaraćene strane su u Berlinu pozvani na rusku inicijativu, ali će Libija iz ove krize moći da izađe tek kad sami Libijci počnu iskren dijalog", rekao je Lavrov. 

Pompeo: Postignut napredak ka punopravnom primirju

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da je ostvaren napredak ka postizanju punopravnog prekida vatre u Libiji.

Nada se da će, kao posledica samita, ponovo biti otvorena libijska naftna postrojenja, čiji rad su blokirale snage lojalne komandantu Kalifi Haftaru.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je novinarima da su svi učesnici dogovora posvećeni da podrže primirje.

Tas je prethodno preneo, pozivajući se na nemačku agenciju DPA, da su Pompeo i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan napustili međunarodnu konferenciju o Libiji.

Prema navodima izvora DPA, Erdogan i deo turske delegacije napustili su sedište nemačke kancelarke.

"Turska strana igrala je konstruktivnu ulogu na samitu", navodi se da je rekao neimenovani izvor.

Podeljena zemlja 

Libija je od zbacivanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine podeljena na suparničke administracije, od kojih svaka ima podršku različitih država.

Zvanične vlada u Tripoliju okrenuta je Turskoj, dok snage Kalife Haftara čije je uporište na istoku zemlje u Bengaziju podržavaju Egipat, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво