Oproštajna konferencija Džordža Buša

Odlazeći američki predsednik Džordž Buš održao oproštajnu konferenciju na kojoj je govorio o rezulatima svog rada tokom dva mandata. Buš je novinarima i priznao greške u svojoj politici.

Na oproštajnoj konferenciji za novinare održanoj u Beloj kući, odlazeći predsednik SAD-a Džordž Buš  je energično govorio o svojim dostignućima tokom osam godina obavljanja funkcije predsednika. 

Buš je priznao i da je učinio dosta grešaka, među kojima je parola "Obavljena misija" tokom govora o Iraku 2003. godine.

Na početku oproštajne konferencije u Beloj kući odlazeći predsednik se zahvalio novinarima koji su pratili njegov rad osam godina, ali je oštro reagovao na kritiku njegovih postupaka kao predsednika.

Posebno je negodovao na pitanje o lošoj slici o Americi u svetu. "Ne slažem se sa tvrdnjom da se na Ameriku gleda kao na svetlo koje se gasi", rekao je Buš.

Američki predsednik je naveo da zna da su neka pitanja, kao što je zatvor za osumnjičene za terorizam u zatvoru "Gvantanamo" na Kubi, stvorila kontroverze u zemlji i inostranstvu.

Međutim, branio je svoje postupke posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001, među kojima i odobravanje oštrih metoda saslušavanja osumnjičenih i napore za prikupljanje informacija u zemlji i inostranstvu radi bezbednosti zemlje.

Branio svoje odluke u Iraku

U vezi sa Irakom gde se ratuje već šestu godinu, Buš je snažno branio svoje odluke, koje su najdublje obeležile njegova dva predsednička mandata. Više od 4.000 američkih vojnika je poginulo u Iraku od početka invazije čiji je nominalni cilj bilo rušenja režima Sadama Huseina.

Buš je rekao da je to što u Iraku nije pronađeno oružje za masovno uništenje bilo "krupno razočaranje". Priznao je i grešku u proračunu kada je prerano objavljen napredak po rušenju Sadama. Buš je samo dva meseca posle početka invazije izjavio da su "u Iraku, SAD i njeni saveznici pobedili", a dok je govorio, nadletao je avion sa natpisom "Obavljena misija".

Buš je branio svoju odluku iz 2007. da se u Irak pošalje još 30.000 američkih vojnika da bi se zaustavilo nasilje.

"Pitanje je da li će  demokratija u toj zemlji preživeti, i tome će morati da razmišljaju  naredni predsednici", rekao je Buš.

Odgovarajući na pitanja o drugim značajnim događajima tokom svog predsedavanja, rekao je da ne smatra da je reagovanje države posle uragana Katrina bilo presporo, pošto je spaseno 30.000 ljudi, ali je takođe priznao da je akcija spasavanja mogla biti bolja.

Buš je rekao da je novoizabrani predsednik Barak Obama, koji na funkciju stupa 20. januara, "pametna, angažovana ličnost" i da mu želi sve najbolje.

Odlazeći predsednik je nagovestio da Obamu čeka ogromna odgovornost jer su, prema njegovim rečima, i dalje mogući teroristički napadi na SAD.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво