Kad Rusi zaplivaju za Časni krst

Pravoslavni vernici u Rusiji takođe obeležavaju veliki praznik Bogojavljenje, pa je i širom ove zemlje organizovano plivanje za Časni krst.

Širom Rusije, od Moskve do dalekog istoka zemlje, plivalo se za Časni krst. U pojedinim gradovima i uprkos "debelom" minusu.

Prema pisanju ruskih Vesti, jutros se u Moskvi za Časni krst plivalo na više lokacija.

Sektor za civilnu zaštitu saopštio je da je širom moskovskog regiona učestvovalo više od 53.000 kupača. Najviše njih, oko 10.000 došlo je na Sveto jezero, a nekoliko hiljada ljudi okupilo se na jezeru Sokoljniki i u Južnom Butovu.

Na Kamčatki su pravoslavni vernici, i pored niske temperature od minus 11 stepeni Celzijusa, zaronili u jezero.  

Prošle godine je u bogojavljenskom plivanju samo u Moskvi učestvovalo 190.000 ljudi, a očekuje se da ove godine broj učesnika premaši 200.000.

Na nivou cele Rusije učestvovaće, prema procenama, bar dva miliona ljudi.

Iako u narodu postoji verovanje da su stanovnici severnijih zemalja, pa tako i Rusije, fizički predisponirani da lakše podnesu kupanje u hladnoj vodi, lakari tvrde da to nije tačno i objašnjavaju u čemu je tajna.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво