Moćnici u Berlinu odlučuju šta će biti sa Libijom

U Berlinu se održava međunarodna konferencija o Libiji posvećena dugogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji. Cilj je da se zaustavi mešanje stranih vojnih snaga, dogovori trajan prekid vatre i pomogne obnavljanje političkog procesa o budućnosti te države. U nacrtu završnog dokumenta traži se od svih strana da ne napadaju naftna postrojenja u Libiji.

Višemesečna diplomatska nastojanja Nemačke da pojača napore za zaustavljanje borbi u Libiji u okviru su inicijative generalnog sekretara UN Antonija Guteresa i njegovog izaslanika za Libiju Gasana Salame, prenosi AP.

Komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar mora da odustane od agresivnog ponašanja da bi se otvorio put za politički proces u Libiji, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Haftar nije potpisao sporazum i to nam pokazuje da ne želi mirovni proces već vojno rešenje konflikta", rekao je Erdogan na početku razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Da bi se obezbedili mir i stabilnost u Libiji, na konferenciji u Berlinu neophodno je naći načine da se osigura prekid vatre i političko rešenje sukoba, istakao je Erdogan, preneo je Tas.

Putin je prethodno izjavio da se nada da će dijalog o Libiji biti nastavljen i da će sukob u toj zemlji biti rešen.

"Ne gubimo nadu da će dijalog biti nastavljen i ne štedimo napore da se ovaj sukob reši", rekao je Putin na sastanku sa Erdoganom.

Rusija i Turska su načinile dobar korak kada su pozvale na prekid vatre u Libiji, čime su stvoreni preduslovi za održavanje konferencije u Berlinu, istakao je Putin.

Libija je podeljena na suparničke administracije, od kojih svaka ima podršku različitih država.

Hafterove snage koje su od aprila u opsadi Tripolija podržavaju Egipat, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok se vlada Tripolija okrenula Turskoj.

Primirje na koje su obe strane početkom ovog meseca pozvani Moskva i Ankara je prvi prekid u borbama u poslednjih više meseci.

Na sastanku u Berlinu su i Emanuel Makron, italijanski i britanski premijeri Đuzepe Konte i Boris Džonson, kao i američki državni sekretar Majk Pompeo.

Pozvani su i predstavnici Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta, Alžira, Kine i Republike Kongo.

Takođe, iz nemačkog ministarstva spoljnih poslova su potvrdili da će samitu prisustvovati premijer međunarodno priznate libijske vlade nacionalnog jedinstva Fajez el Saraž i njegov glavni protivnik, komandant Narodne armije Halifa Haftar.

Izaslanik UN za Libiju Gasan Salame ocenio je da je toj zemlji potrebno da prestane svako strano mešanje, ali je izrazio i baojazan da u Berlinu neće biti postignut dogovor o prekidu sukoba.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 19. jan 2020, 19:02) - anonymous [neregistrovani]

Sramota

O svih jadnih ljudi tamo oni se setili naftnih polja, što ih relano jedino i interesuje, zbog kojih su i rasturili tu državu ! Jad i beda savremenog sveta.

(nedelja, 19. jan 2020, 18:37) - anonymous [neregistrovani]

Kako?

Ko ce da krcmi naftu. Lepo.

(nedelja, 19. jan 2020, 18:28) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Odluka Berlina

Iste sile iste licnosti sta se ocekuje ??Iste odluke slicne
odluke o Jugoslavije......

(nedelja, 19. jan 2020, 18:22) - anonymous [neregistrovani]

Libijska "demokratija"

Na jednoj strani tribina egipat, rusija..., na drugoj turska.....
A gde su i ko su sudije koje odlucuju. Uostalom te sudije su i uvele "demokratiju" u libiji "pomazu" im da crpe naftu. Libijci ne mogu to sami

(nedelja, 19. jan 2020, 17:58) - anonymous [neregistrovani]

hahaaaaaa

Ne radi se o Lybia no o crnom zlatu! Najcistija nafta na svetu je Libijska. I sad je borba kako ce tu naftu da rasporede ;)