Godišnjica probijanja opsade Lenjingrada, Putin položio venac

Ruski predsednik Vladimir Putin položio je venac na Spomenik "Majka otadžbina" u Sankt Peterburgu povodom 77. godišnjice probijanja opsade Lenjingrada. Putin obećao je da će otvoriti centar za arhivska dokumenta o Drugom svetskom ratu.

Pored ruskog predsednika, ceremoniji su prisustvovali i predstavnici lokalnih vlasti, kao i gubernator Lenjingradske oblasti Aleksandar Drozdenko i opunomoćeni predstavnik za NVFD Aleksandar Gutsan, prenos ruski mediji.

Nakon toga, Putin je obišao i trodimenzionalnu panoramu "Sećanje govori", u sklopu memorijalnog kompleksa, kao i Muzej posvećen odbrani i opsadi Lenjingrada.

Tamo se Putin susreo sa veteranima Drugog svetskog rata,  kao i sa predstavnicima patriotskih udruženja Rusije.

Povodom 75. godišnjice Pobede u Velikom Domovinskom ratu Putin je ratnim veteranima obećao pomoć koja će iznosit 75 hiljada rubalja, a svakom veteranu po  50 hiljada rubalja. Uobičajena isplata za godišnjicu Pobede je 10 hiljada rubalja za ratne veterane. 

Obećao je da će otvoriti centar za arhivska dokumenta o Drugom svetskom ratu.

"Zatvorićemo prljava usta koja neki lideri otvaraju preko brda kako bi postigli neposredne političke ciljeve. Zapušićemo usta istinitim informacijama", rekao je Putin na sastanku s veteranima i predstavnicima patriotskih organizacija. 

"Veoma sam zahvalan ovoj inicijativi rukovodstva Izraela i svima koji su bili inicijator tog događaja. To je važan dogadaj. On podseća na žrtve Drugog svetskog rata i na one koji su dali odlučujući doprinos u porazu nacista", rekao je šef države.

Putin obećao otvaranje centra za arhivska dokumenta o ratu 

U vezi s tim, Putin je saopštio da će Rusija formirati centar za arhivsku dokumentaciju, koji će biti otvoren i za ruske građane i za ceo svet.

"Zapušićemo pogana usta onima koji menjaju istoriju, predstavljaju je u lažnom svetlu i smanjuju ulogu naših očeva i dedova, naših heroja koji su poginuli, braneći svoju otadžbinu i praktično ceo svet od kuge", izjavio je predsednik Rusije.

Opsada je počela 8. septembra 1941. godine i trajala je skoro 900 dana - do 27. januara 1944. Većina ljudi u blokiranom Lenjingradu umrla je od gladi jer je dnevno sledovanje hleba po osobi iznosilo svega 125 grama i mnogi su padali na ulicama. 

U međuvremenu, Lenjingrađani su se trudili da podržavaju borce na frontu. Za spas ranjenih dali su 144 hiljade litara krvi. Lenjingrad je faktički postao još jedan koncentracioni logor iz kojeg je bilo skoro nemoguće pobeći.

Stanovnici su bili u stalnom strahu od smrti - najdužni vazdušni napad trajao je 13 sati. Tada je u gradu eksplodiralo više od 2.000 bombi.

Ipak, kako su svedočili preživeli, to nije bilo najstrašnije. Najteže je bilo boriti se protiv gladi i hladnoće. Zimi je grad prosto odumirao. 

Međutim, od tog trenutka do potpunog oslobođenja građani su čekali još praktično godinu dana.

Prema raznim ocenama, tokom opsade Lenjingrada poginulo je između 400.000 i 1,5 miliona ljudi.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво