Optuživao Klintona, a sada brani Trampa

Ken Star i Robert Rej, nezavisni tužioci u procesu opoziva Bila Klintona, biće deo tima koji će braniti Donalda Trampa na suđenju pred Senatom koje je zakazano za utorak.

Najistaknutije ime među Trampovim braniocima jeste Kenet Star, bivši nezavisni tužilac čija je istraga utabala put za pokretanje procesa opoziva bivšeg predsednika Bila Klintona 1998. godine, prenosi Rojters.

Star je sredinom devedesetih dobio zadatak da istražuje Klintonove nekretnine, ali je njegova istraga proširena kako bi uključila Klintonovu vezu sa Monikom Luinski, koja je radila kao stažistikinja u Beloj kući.

Predstavnički dom je tada izglasao Klintonov opoziv, ali je Senat odlučio da on ostane predsednik SAD.

Star je bio predsednik Univerziteta Bejlor u Teksasu, ali je podneo ostavku 2016. godine zbog kritika načina na koji se ova ustanova odnosi prema prijavama za seksualno uznemiravanje.

Pat Čipolone će predvoditi odbranu Donalda Trampa pred Senatom. Agresivno je branio predsednika tokom saslušanja za opoziv, a odbijao je da predstavi dokumente i da dovede svedoke koje je pozivao Kongres.

Džej Sekulov, Trampov privatni advokat, pomoći će u vođenju odbrane američkog predsednika. Sekulov je unajmljen tokom saslušanja specijalnog savetnika Roberta Milera u vezi sa istragom o mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016. Osim toga, bio je uključen i u druge slučajeve koji su se vodili protiv Trampa, uključujući i suđenje za skrivanje poreskih prijava.

Glasao za Hilari, a napisao knjigu protiv Trampovog opoziva

Pored njih, Trampa će braniti i Alan Deršovic, koji je poznat po tome što je bio advokat američkog ragbiste O Džeja Simpsona, koji je 1995. godine optužen da je ubio svoju suprugu i njenu prijateljicu. Deršovic je bio i pravni zastupnik biznismena Džefrija Epstajna, koji je prošlog leta izvršio samoubistvo.

Iako je, kako je sam rekao, glasao za Hilari Klinton na izborima 2016, u međuvremenu je postao jedan od najvažnijih branilaca Trampa na kablovskim televizijama, a napisao je i knjigu koja se suprotstavlja Trampovom opozivu.

U Trampovu odbranu uključen je i Robert Rej, naslednik Keneta Stara u slučaju Bila Klintona. Rej je napisao izveštaj o istrazi Klintona u vezi sa Monikom Luinski, a takođe je odbio da procesuira Klintona za ometanje istrage, što je objavljeno dan pred kraj Klintonovog mandata 2001. godine.

Trampa će pred Senatom braniti i advokati Bele kuće Majk Purpura i Patrik Filbin, Trampova savetnica Pem Bondi, koja je bivši glavni tužilac Floride, kao i republikanski kongresmeni Džim Džordan iz Ohaja i Džon Retklif iz Teksasa.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 18. jan 2020, 00:45) - anonymous [neregistrovani]

Opoziv predsjednika

Opoziv predsjednika ovako kako je predvidjeno americkim ustavom je samo za naivne da povjeruju da ce bilo kad djelovati tj. uspjeti smjeniti predsjednika koji je na vlasti. 2/3 (dvije trecine) glasova u senatu treba za to tj. 67 od 100 senatora da glasa za opoziv. U ovom slucaju 20 republikanskih senatora trebali bi da se pridruze demokratama da bi se to ostvarilo! Iako svi znaju da je predsjednik prekrsio zakon svi republikanci ce pod zakletvom opet biti protiv smjenjivanja. Cista besmislica uopste pokretati postupak opoziva pod ovakvim pravilima.