Abas: Olmert hteo razmenu teritorija

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas potvrdio da mu je bivši izraelski premijer Ehmud Olmert ponudio zemlju pored pojasa Gaze u zamenu za blokove jevrejskih naselja, koje jevrejska država namerava da anektira na Zapadnoj obali.

Bivši izraelski premijer Ehmud Olmert ponudio je zemlju pored pojasa Gaze u zamenu za blokove jevrejskih naselja, koje Izrael namerava da anektira Zapadnoj obali, rekao je predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas.

Predložena razmena dala bi Palestincima teritoriju koja bi bila jednaka površini Zapadne obale, rekao je Abas, a prenosi arapski list "Ašark Al-Avsat"

Abas je istovremeno porekao izveštaje da je bivša izraelska ministarka spoljnih poslova Cipi Livni ubedila Palestince da odbiju ponudu zbog krivične istrage protiv Olmerta i činjenice da on ubrzo neće biti na funkciji premijera.

"Livnijeva se nije mešala. Poznato mi je da je postojala napetost između nje i Olmerta, ali ja sam pregovorao sa njim i osetio da smo mogli postići sporazum," rekao je Abas.

Palestinski lider je objasnio da je sastanak između pregovarača bio zakazan, ali da su pregovori okončani zbog početka tronedeljne ofanzive na pojas Gaze.

Olmert: Autoput pod izraelskim suverenitetom

Prema nedavnom pisanju izraelskog lista "Harec", Olmert je bio spreman da prebaci 327 kvadratanih kilometara teritorije (100 kilometara kraj pojasa Gaze i ostali deo kraj Zapadne obale) pod suverenitetom Izraela u zamenu za nekoliko blokova jevrejskih naselja u kojima živi 75 procenata od oko 300.000 jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali.

Olmertov plan predvideo da pojas Gaze i Zapadna obala budu povezani autoputem koji bi bio pod izraelskim suverenitetom, ali bez izraelskog prisustva.

Olmert se potom nije kandidovao za partijske izbore na kojima je pobedila Livnijeva, a odmah posle izbora Olmert je najavio ostavku zbog sumnje da je umešan u korupciju.

Abas je još prošle nedelje rekao da mu je Olmert ponudio nekoliko nacrta mapa o razmeni.

U Olmertovom kabinetu potvrđeno je da je ponuđena razmena, ali je rečeno da Abasu nije data ta mapa koju je objavio "Harec".

broj komentara 0 pošalji komentar