Visok, ali umeren rast kineske privrede u protekloj godini

Kineska privreda, prema zvaničnim podacima za proteklu godinu, imala je najnižu stopu rasta u proteklih gotovo 30 godina, od samo 6,1 odsto, što je u skladu sa planom Vlade o umerenijem rastu privrede nego proteklih godina. Druga ekonomija sveta zabeležila je slabljenje domaće tražnje i negativni uticaj trgovinskog rata sa SAD.

Za mnoge države bi činjenica da imaju najniži rast BDP-a u protekle tri decenije izazvala paniku, ali ne i u Kini.

Slabija domaća tražnja u 2019. godini i američke carine za kineske proizvode, pojele su deo rasta iako neki analitičari tvrde da je trgovinski rast sa SAD zapravo pomogao kineskoj privredi.

Cifra od 6,1 odsto za 2019. godinu je u okviru vladinog plana jer kreatori ekonomske politike u Kini godinama postepeno smanjuju očekivanja rasta.

"Mislim da je stabilizacija rasta u četvrtom kvartalu bila održiva. Vidljiva su poboljšanja u industrijskom sektoru, napori kreatora politike da se osigura nastavak rasta privrede, posebno u finansiranju infrastrukturnih radova", smatra Luis Kuijs iz Oksford ekonomiksa u Hongkongu.

Visok ali umeren rast

Vlada u Pekingu već neko vreme primenjuje stimulativne mere kako bi osigurala da privreda konstantno ima visok rast, ali i da on bude umereniji nego proteklih godina.

Vlasti te zemlje pokušavaju da prekinu dugogodišnji enormni rast koji je ostavio posledice po životnu sredinu i doveo do eksplozije dugova koji se ne mogu vratiti.

I Svetska banka je iznela istu procenu rasta u Kini za prošlu godinu.

"Kineska privreda i dalje raste brže nego druge privrede, uključujući i one u zemljama u usponu, ali mnogo brže nego razvijene tržišne privrede. Smanjenje poreza u nekim oblastima je pozdravljeno, a korist imaju i potrošači i poslovni sektor. U Kini se ulažu napori da se poboljša poslovna klima i stimulišu privatna ulaganja", kaže direktor Svetske banke za Kinu Martin Rejzer.

Ove nedelje, Kina je potpisala preliminarni trgovinski sporazum sa SAD u okviru kojeg je predviđeno da se podstakne američki izvoz u Kinu od 200 milijardi dolara i da se osnaže propisi koji se tiču intelektualne svojine.

Zauzvrat, Amerika se obavezala da će prepoloviti novouvedene carine na kinesku robu.

Kina je u protekloj godini imala najmanji broj novorođenih u proteklih sedam decenija. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се