Šta znači krst na ruci demokratskog kandidata za predsednika SAD

Mediji u Sjedinjenim Američkim Državama pokušavaju da odgonetnu da li krst iscrtan na ruci milionera, demokratskog kandidata za predsednika SAD, Toma Stejera ima skrivenu poruku.

U jeku debate demokrata koji se bore kako bi se suprotstavili Donaldu Trampu, pojavio se zagonetni simbol čije značenje intrigira američku i svetsku javnost.

U raspravi koju su vodili Berni Sanders i Elizabet Voren, u prvi plan je neočekivano došao američki milioner Tom Stejer.

Kamere su tokom debate uhvatile detalj na njegovoj levoj ruci, zagonetni krst grubo nacrtan olovkom. U svakom kvadratu nalazio se još jedan manji krst.

Poznat je kao jerusalimski krst i simbol je Jerusalimskog kraljevstva iz 13. veka. Nastao je posle krstaških pohoda na zemlje koje su u tom periodu bile naseljene muslimanskim stanovništvom.

Ne postoji tačno definisano značenje simbola, a stručnjaci još nagađaju što bi mogao predstavljati. Pojedini teoretičari tvrde da simbolizuje Hrista i četiri apostola, Isusove rane na raspeću ili četiri strane sveta.

Simbol potiče iz 13. veka, a svoje mesto našao je na obeležjima feudalnih država. Danas se jedan takav krst nalazi na zastavi Gruzije.

"Krst simbol istine" 

Kandidat demokrata je u jednom intervjuu objasnio razloge crtanja krsta na levoj šaci.

"Krst simbolizuje istinu koju moramo reći po svaku cenu. Crtam ga već neko vreme kako bi me svakodnevno podsetio da govorim istinu. Kasnije sam otkrio da je reč o jerusalimskom krstu", rekao je Stejer za BazFid.

Prvi put se krst našao na njegovoj ruci, zimi 2017. godine, da bi godinu dana kasnije Stejer u izjavi za Politiko objasnio da uvek govori istinu, bez obzira na značenje simbola. Tada je objasnio da je reč o međunarodnom simbolu skromnosti, iako nije utvrđena tačnost ove tvrdnje.

Stejer je dugogodišnji sponzor Demokratske stranke. Tokom kampanje izjavio je da je u 30. godini spoznao Boga. Jedan je od glavnih zagovornika opoziva Donalda Trampa.

Prizori iz krstaških pohoda sve češće se pojavljuju u medijima. Fanatik koji je na Novom Zelandu ubio 50 vernika u džamiji posedovao je literaturu s motivima Krstaških ratova. U kombinaciji s nacističkim simbolima viđeni su i na nasilnim protestima ekstremnih desničara u Virdžiniji 2017. godine.

Stručnjaci ne prepoznaju jerusalimski krst kao simbol mržnje.

Simboli i kontekst 

Prošle sedmice, sin Donalda Trampa se branio zbog fotografije koju je objavio na društvenim mrežama.

Fotografija prikazuje Donalda Trampa juniora koji drži automatsku pušku. Na puški je ugraviran jerusalimski krst i slika Hilari Klinton iza rešetaka.

"Kada je reč o simbolima, sve zavisi o kontekstu", kaže istoričar Den Džons, koji ima istetoviran jerusalimski krst. Tetovaža je nastala pre nekoliko godina, a napravljena je u stilu drevnih hodočasnika.

"Reč je o simbolu ispovedanja vere. Ono što je pokazao Donald Tramp junior upućuje na nasilje, jer je reč o oružju. Kontekst je nasilan, a predstavlja civilizacijski sukob između hrišćana i muslimana koji potiče iz srednjeg veka", objašnjava Džons za Bi-Bi-Si i dodaje da Stejer ima svoje razloge zbog kojih je nacrtao krst na šaci.

"Kandidat demokrata mora biti svestan i drugog konteksta. Ako bi pobedio u predsedničkoj trci, propaganda Islamske države nazvala bi ga vođom krstaša", tvrdi Džons.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво