Vreli dani u Iraku, El Sadr poziva na "marš miliona" protiv SAD

Veliki broj šiitskih lidera podržao poziv Moktade el Sadra na "marš miliona" protiv američkog prisustva u Iraku. Pojačane mere bezbednosti oko verskih lidera posle ubistva generala Solejmanija. Pompeo: Lideri podržavaju dalji angažman američke vojske.

Lideri šiitskih frakcija u Iraku, uključujući i Hadija el Amirija, koga Amerika smatra odgovornim za nedavnu opsadu američke ambasade u Bagdadu, pozvali su pristalice na "marš miliona kako bi se okončala američka okupacija Iraka".

Osim El Amirija, poziv na mirne i masovne demonstracije šiitskog lidera Moktade el Sadra, podržao je i prvi čovek Pokreta El Nadžaba, šeik Akram el Kabi.

"Okupite se i učinite to brzo. Irak plače za vama, nemojte to zaboraviti", navodi se u pozivu koji pristalice Moktade el Sadra dele po društvenim mrežama.

Sastanak El Sadra sa šiitskim liderima održan je u Komu, iranskom svetom gradu.

Moktada el Sadr važi za jednog od najuticanijih političkih figura u Iraku i komanduje milicijom od nekoliko hiljada boraca, koje su uglavnom obučili pripadnici Hezbolaha i čijim su se redovima borili protiv Izraela pre petnaestak godina.

Poziv na masovne demonstracije usledio je neposredno nakon što su se Iran i SAD izmakli sa ivice ozbiljnog sukoba posle ubistva generala Kasima Solejmanija i iranskog raketnog napada na baze u kojima su stacionirani američki vojnici.

Ubistvo šefa jedinice za specijalne operacije iranske Revolucionarne garde usledilo je posle dvodnevne opsade američke ambasade u Bagdadu, za čije su organizovanje Amerikanci optužili El Amirija.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je, u međuvremenu, ponudio novu verziju razloga za ubistvo generala Solejmanija, navodeći da je akcija dronova u Bagdadu bila deo suzbijanja globalnih pretnji.

Pompeo je takođe naveo da su mu irački lideri rekli da podržavaju ostanak američkih trupa u toj zemlji, iako je premijer Adel Abdul Mahdi istakao da neće odstupiti od odluke parlamenta da se okonča prisustvo stranih trupa.

Solejmani je slovio za ključnog čoveka odbrane režima Bašira el Asada u Siriji, pošto je uspeo da organizuje brojne razjedinjene milicije u iste redove sa sirijskom vojskom, što je na kraju rezultiralo porazom Islamske države i neutralisanjem većine rivalskih milicija.

Osim Sirije, Amerikanci i Izrael iranskog generala smatraju odgovornim za obuku pripadnika Hezbolah u Libanu, Hamasa na palestinskim teritorijama, brojnih kurdskih grupa i šiitskih milicija u Iraku.

Pre petnaestak godina, američke obaveštajne službe načinile su izveštaj prema kojem su se Sirijci, Iranci i Hezbolah dogovorili da podrže El Sadrovu miliciju kako bi pojačali pritisak na Amerikance u Iraku.

Irački mediji su naveli i da su Amerikanci ozbiljno povećali broj letova dronova iznad Iraka, što je dovelo do pojačanih mera obezbeđenja šiitskih lidera, koji sada putuju običnim automobilima i ne koriste mobilne telefone.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво