Amerika više ne kvalifikuje Kinu kao valutnog manipulatora

Američko ministarstvo finansija odlučilo je da odustane od kvalifikacije Kine kao valutnog manipulatora pošto se Peking saglasio da se uzdrži od devalvacija juana kako bi kineska roba bila jeftinija za strane kupce. Do odluke Vašingtona došlo je samo nekoliko dana pre nego što će dve zemlje potpisati preliminarni trgovinski sporazum, čime će se ublažiti carinski rat koji vode već godinu i po dana.

Amerika je zadovoljna što je Kina odlučila da jača vrednost juana i to od avgusta prošle godine, kada je trgovinski rat dve zemlje bio na vrhuncu.

Ministarstvo finansija je prethodno optuživalo Peking da namerno drži nisku vrednost svoje valute time stvarajući nefer trgovinske prednosti za Kinu. I predsednik SAD Donald Tramp je, nezadovoljan slabim napretkom u trgovinskim pregovorima, optuživao Kinu da je valutni manipulator.

"Kina je obećala da će se uzdržavati od devalvacije juana i da će promovisati transparentnost i odgovornost. Takođe je obećala da će nam davati informacije kada se bude menjao kurs juana. U tom kontekstu, ministarstvo finansija je odlučilo da Kinu više ne kvalifikuje kao valutnog manipulatora", kaže Stiven Mnučin, američki ministar finansija.

Kina je odluku o odustajanju od devalvacije juana donela u okviru trgovinskog sporazuma sa Vašingtonom, koji će ove nedelje potpisati potpredsednik vlade Lju He sa predsednikom Donaldom Trampom. I stručnjaci su uvereni u pozitivne efekte tog sporazuma.

"Preliminarni trgovinski sporazum Kine i SAD će dovesti do porasta uvoza iz Amerike, ali neće uticati na uvoz proizvoda iz drugih zemalja u Kinu", ističe Džou Dživu, direktor kineske carine.

Amerika je zvanično Kinu kvalifikovala kao valutnog manipulatora u avgustu prošle godine, kada su tenzije između dve zemlje u oblasti trgovine bile na vrhuncu. To nije bio slučaj još od 1994. godine.

Peking je sve vreme krivio uslove na tržištu za smanjivanje vrednosti juana, jer su investitori bili zabrinuti zbog eskalacije trgovinskog rata između dve najveće privrede na svetu. To je podržao u svom izveštaju i MMF tvrdeći da je vrednost juana određivana fer.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво