Reakcije na iransko priznanje – ko očekuje kompenzaciju, a ko želi da je mrtav

Nakon što je vojska Irana potvrdila da je "nenamerno" oborila ukrajinski avion kod Teherana, u kojem je bilo 176 osoba, stižu reakcije iz sveta. Iranski zvaničnici se izvinjavaju. Ukrajina očekuje punu saradnju u istrazi i kompenzaciju.

Sumnje nekih zemalja su se pokazale kao tačne. Iran je saopštio da je avion oboren zbog ljudskog faktora jer je nisko preleteo osetljivu oblast iznad aerodroma.

Predsednik Irana Hasan Rohani "duboko žali". Na Tviteru je naveo da su njegove misli i molitve usmerene ka porodicama žrtava i da će se istraga nastaviti.

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei informisan je o obaranju aviona. On će se oglasiti nakon sastanka sa službama bezbednosti.

Novinska agencija Irna je navela da će iranska Revolucionarna garda ponuditi objašnjenje i izvinjenje za obaranje aviona.

Nedugo zatim se oglasio komandant vazdušnih snaga Revolucionarne garde Amir Ali Hadžizadeh. Nakon što je čuo kako je oboren avion, rekao je da "želi da je mrtav".

Dodao je da je informisao vlasti o okolnostima slučaja. Prema njegovim rečima, letelica je oborena raketom kratkog dometa. Delom je okrivio i SAD zbog podizanja tenzija sa Iranom.

Ukrajina očekuje izvinjenja kroz diplomatske kanale

S druge strane, stižu oštre reakcije iz Ukrajine. Predsednik te zemlje Volodimir Zelenski naveo je da njegova zemlja očekuje punu istragu.

"Očekujemo od Irana garancije za njihovu spremnost na punu i otvorenu istragu, kao i da se odgovorni privedu pravdi, da se dopreme tela poginulih, kao i plaćanje kompenzacije i zvanična izvinjenja kroz diplomatske kanale", poručio je Zelenski.

Predsednik avio-kompanije "Internešenel erlajns" naveo je da nikada nije ni sumnjao da njegova kompanije nije kriva za pad aviona. Naveo je da su posadu činili najbolji "momci i devojke".

Šef ukrajinske službe bezbednosti Ivan Bakanov naveo je da je potvrđena sumnja koju su imali ukrajinski stručnjaci.

Kanadski premijer Džastin Trido, čiji su državljani takođe bili u oborenom avionu, rekao je da njegova vlada očekuje punu saradnju iranskih vlasti u istrazi.

Naveo je da je prioritet pravda za porodice žrtava.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара