Ko stoji iza ubistva Solejmanija – Pompeo ili direktorka Cije

Državni sekretar SAD Majk Pompeo bio je inicijator odluke predsednika Donalda Trampa da odobri napad na iranskog generala Kasema Solejmanija, prenosi Si-En-En, dok Njujork tajms navodi da iza toga stoji direktorka Cije Đina Haspel.

Izvori iz američke admnistracije tvrde da je napad na proiranske trupe u Iraku bio potez visokog uloga koji je pokazao Pompeov status najuticajnijeg zvaničnika za nacionalnu bezbednost u Vašingtonu.

Uklanjanje lidera elitne jednice Revolucionarne garde "sa bojnog polja" bio je cilj najvišeg američkog diplomate već deceniju, prenosi Si-En-En izjavu neimovanog zvaničnika koji kaže da je Pompeo sa tim predlogom izašao pred Trampa.

Prema izvorima bliskim Pompeu, državni sekretar je tokom svoje karijere verovao da je Iran u korenu svih problema na Bliskom istoku i fokusirao se na Solejmanija, "komandanta u senci", koji stoji iza terorizma širom tog regiona.

Kao bivši diplomac iz Vest Pointa koji još ima mnogo prijatelja u vojsci na Bliskom istoku, Pompeo je bio uveren da je Solejmani kriv za smrt stotine američkih vojnika, kao i da je arhitekta iranskih vojnih operacija u Iraku i Siriji.

Izvor kaže da je Pompeo izjavio da se "neće povući iz javne službe dok Solejmani ne ode sa bojnog polja".

Posle izjave da se neće kandidovati za senatora u Kanzasu, gotovo je izvesno da će Pompeo nastaviti sa uticajem u Trampovoj administraciji, a koji je, prenosi Si-En-En, u rangu "državnog sekretara, ministra obrane i direktora Cije".

Đina Haspel predvidela reakciju Irana? 

Međutim, Njujork tajms prenosi da je druga ličnost uticala na Trampovu odluku potpuno predvidevši reakciju Irana.

Direktorka Cije Đina Haspel je ocenila da je pretnja koju predstavlja iranski general veća od pretnje od reakcije Irana ako bi on bio ubijen, navode izvori iz američke administracije.

Kako se navodi, ona je predvidela raketiranje baza sa američkim trupama kao najverovatniju reakciju Irana, što se u utorak i odigralo.

List navodi sa Đina Haspel nije formalno zauzela stav o tome da li Solejmani treba da bude ubijen, njena analiza je protumačena kao uverenje Cije da bi njegova likvidacija ojačala a ne oslabila pozicije SAD i bezbednost na Bliskom istoku.

Prethodno su se nizali različiti scenariji o mogućoj odmazdi Irana za ubistvo Solejmanija koji su uključivali raketne udare, terorističke akte usmerene na Amerikance na Bliskom istoku ili napad stotina pripadnika proiranske milicije na vazduhoplovnu bazu "El Asad".

Dobra procena američke obaveštajne službe doprinela je tome da su projektili uništili prazne hangare i havarisane avione, pa nije bilo poginulih američkih ili iračkih vojnika, prenosi Njujork tajms.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво