Novi napad američkih dronova u Iraku?

Američki dronovi izveli su novi napad u Bagdadu, potvrdili su Al Arabiji izvori u iračkoj prestonici. Mete su bili lideri Pokreta za nacionalnu mobilizaciju u mestu Tadž, severno od Bagdada. PMF tvrdi da je pogođen medicinski tim. Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama demantuje da je izvela napad što potvrđuju i iračke snage.

Projektili ispaljeni sa američkih dronova pogodili su dva automobila u mestu Tadž, severno od Bagdada u napadu čiji su cilj bili lideri proiranske milicije, Pokreta za nacionalnu mobilizaciju, potvrdili su irački izvori.

Agencija Rojters javila je da je u novom napadu ubijeno šest osoba, dok je još troje ranjeno. Agencija AP, pozivajući se takođe na iračke izvore, javlja da je u napadu stradalo pet osoba.

Identitet žrtava još nije poznat, ali irački izvori tvrde da je meta napada bio Šibi el Zaidi, kojeg američki izvori opisuju kao vezu između iranske jedinice za specijalne operacije i lokalnih šiitskih milicija.

Pokret za nacionalnu mobilizaciju saopštio je, posle napada, da je pogođen medicinski tim te organizacije. 

Koalicija predvođena SAD saopštila je da nije izvela vazdušni napad blizu kampa Tadži severno od Bagdada.

Kako je portparol koalicije napisao na Tviteru, prethodnih dana koalicija nije izvela nijedan napad, prenosi Rojters.

Irački vojni izvori, takođe, demantuju da je do napada kod mesta Tadž uopšte došlo. 

Novi napad usledio je manje od 24 časa pošto su američki ”riperi” sa nekoliko projektila ubili uticajnog iranskog generala Kasema Solejmanija u Bagdadu.

Iran je najavio osvetu za smrt generala Solejmanija, a u subotu će u nekoliko gradova u Iraku biti održani protesti zbog američkih napada. 

Amerikanci su u poslednjih nekoliko dana na Bliski istok uputili oko 3.500 vojnika.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара