Ne prestaju neredi pred američkom ambasadom u Bagdadu

Američke trupe ispaljuju suzavac na demonstrante ispred ambasade SAD u Bagdadu, dan nakon što su irački šiiti pokušali nasilno da upadnu u prostorije diplomatskog predstavništva Sjedinjenih Država u glavnom gradu Iraka.

AP javlja da su desetine proiranskih militanata i njihovih pristalica kampovali tokom noći pred vratima ambasade, dan pošto su provalili u taj objekat, uništili zonu prijema i razbili prozore.

Marinci koji čuvaju ambasadu ispalili su suzavac nakon što su demonstranti zapalili vatru na krovu recepcije, prenosi AP i dodaje da se iz zgrade dizao dim.

Američki predsednik Donald Tramp je okrivio Iran za napad na američku ambasadu u Bagdadu, dok je ministar odbrane SAD Mark Esper saopštio da su SAD rasporedile oko dodatnih 750 vojnika na Bliski istok kao odgovor na nasilne proteste i napad na američku ambasadu u Bagdadu.

Iran je odbacio te navode.

Napad na ambasadu usledio je nakon što je američka vojska u nedelju u Iraku i Siriji izvela vazdušne napade na radikalnu grupu Kataib Hezbolah, paravojnu jedinicu podržanu od strane Irana, koju SAD krive za napad na iračku vojnu bazu u petak, kada je ubijen i američki vojni snadbevač.

Pentagon je saopštio da je ciljao tri lokacije šiitske muslimanske milicije u Iraku i dve u Siriji, uključujući skladišta oružja koje je grupa koristila za planiranje i izvršenje napada na snage koalicije koje predvode SAD.

Tada je poginulo 25 boraca te jedinice.

Paravojne grupe pozvale na povlačenje

Paravojne grupe koje protestuju ispred američke ambasade u Bagdadu poručile su svojim pristalicama da se povuku sa oboda ambasade.

Grupa "Narodne snage za mobilizaciju" (PMF) saopštila je da je na taj način odgovorila na poziv vlade Iraka upućen demonstrantima da se raziđu. 

Međutim, okupljeni još nisu počeli da se povlače, piše Rojters.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара