Zajedno sa Kongresom protiv krize

Novoizabrani američki predsednik Barak Obama kaže da će sarađivati s Kongresom o pronalaženju načina za borbu protiv krize. Spreman tim koji odmah može da se angažuje u mirovnom procesu na Bliskom istoku. Novi pristup odnosima sa Iranom.

 

Novoizabrani američki predsednik Barak Obama, koji na dužnost stupa 20. januara, izjavio je da neće pokušati da diktira Kongresu detalje paketa za stimulaciju američke privrede, već da će tesno sarađivati s poslanicima kako bi plan što pre bio usvojen.

"Imaćemo proces saradnje i konsultacija sa Kongresom u narednih nekoliko dana", izjavio je Obama u intervjuu za tv-mrežu Ej-Bi-Si.

"Ne pokušavamo ništa da ljudima nametnemo na silu", rekao je izabrani predsednik.

Obama preuzima predsednički položaj usred ekonomske krize, najveće u poslednjih više od šest decenija. Prošle nedelje je vlada saopštila da je u decembru stopa nezaposlenosti dostigla 7,2 procenta radne snage, pošto je u prošloj godini ukinuto rekordnih 2,6 miliona radnih mesta, najviše od 1945. godine.

Obama želi da plan za stimulaciju privrede "prođe Kongres" do sredine februara, jer smatra da je on ključan za ponovno pokretanje američke ekonomije.

Iako se većina poslanika slaže da je potrebna drastična akcija, neki članovi Kongresa su skeptični u pogledu nekih aspekata plana, na primer predloga za poreske olakšice za preduzeća, kako bi se pospešilo otvaranje novih radnih mesta.

Obama je rekao da će najveći deo novca iz plana biti potrošen na projekte javnih radova i na inicijative poput postavljanja infrastrukture za širokopojasni Internet i veću energetsku efikasnost vladinih zgrada i domova Amerikanaca.

On je objasnio da se takvim radovima dobija "najviše za isti novac", budući da oni obezeđuju posao za građane, što opet njima omogućava da više troše, čime se pokreće zamajac ekonomije.

Republikanski članovi Konresa su, međutim, naklonjeniji smanjivanju poreza, ocenjujući da bi trošenje vladinoig novca samo povećalo i onako veliki budžetski deficit, bez mnogo rezultata.

Dolazeća američka administracija juče je objavila studiju, koju je sačinila budući glavni ekonomista Bele kuće Kristina Romer, u kojoj se navodi da bi Obamin stimulativni plan spasao ukidanja ili otvorio i do četiri miliona radnih mesta.

Tim za Bliski istok već spreman

Barak Obama je rekao je da će formirati tim koji "odmah" može da se angažuje u mirovnom procesu na Bliskom izstoku po njegovom preuzimanju dužnosti na čelu Bele kuće 20. januara.

"Upravo radim na formiranju ekipe tako da već 20. janura, od prvih dana imamo najbolje moguće ljude koji mogu da se angažuju odmah u mirovnom procesu na Bliskom Istoku", rekao je Obama u intervjuu za američki televizijski kanal Ej-bi-si .

Obama je rekao da će taj tim da se bavi svim akterima na Bliskom Istoku i da će napraviti strateški plan koji bi garantovao Izraelcima i Palestincima zadovoljenje njihovih težnji. 

Obama je dodao da se dok on ne preuzme dužnost o tim pitanjima isključivo bavi odlazeći predsednik Džordž Buš. Zbog tog pravila Obama je do sada odbijao da daje duže izjave o 16-dnevnoj izraelskoj ofanzivi u Gazi u kojoj je poginulo preko 800 Palestinaca.

Budući američki predsednik je rekao da se čoveku "kida srce" zbog stradanja civila sa palestinske i izraelske strane i da je zato još "odlučniji" da učini napor da se bliskoistočkni mirovni proces pokrene sa mrtve tačke u kojoj se nalazi već decenijama.

Iran kao izazov

Govoreći o Iranu, Obama je rekao da će imati novi pristup u kome će se istovremeno naglasiti poštovanje iranskog naroda ali i jasno objasniti šta se očekuje od iranskih lidera.

"Iran će biti jedan od naših najvećih izazova", rekao je Obama.

Obama je rekao i da je zabrinut zbog iranske podrške libanskom šitskom pokretu Hezbolah i njegovom programu za obogaćivanje uranijuma koji, kako kaže, može da pokrene trku u naoružanju na Bliskom Istoku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво