Islamska država u Iraku kao Al Kaida na steroidima

Kurdski obaveštajci upozoravaju da su se snage Islamske države, posle gubitka uticaja i teritorija posle serije poraza u Iraku i Siriji, reorganizovale i kontrolišu "ničiju zemlju" između snaga kurdskih vlasti i iračke armije.

Dve godine pošto su izgubili poslednja uporišta u Iraku, pripadnici Islamske države su se regrupisali i pokrenuli novu kampanju napada, rekao je šef kurdske kontraobaveštajne službe Lahur Talabani.

"Imaju bolju taktiku, tehniku i mnogo više novca. Kupuju vozila, oružje, hranu i opremu. Teško ih je isterati na čistinu. Oni su kao Al Kaida na steroidima", rekao je Talabani Bi-Bi-Siju.

Šef kurdskih kontraobaveštajaca je, takođe, upozorio da je Islamska država poslednjih 12 meseci provela pokušavajući da se reorganizuje.

"Svedoci smo njihove pojačane aktivnosti i mislimo da je faza oporavka gotova", rekao je Talabani, navodeći da je svet suočen sa novom verzijom Islamske države.

Prema njegovim rečima, reorganizovana Islamska država ne želi da kontroliše teritorije kako ne bi postala meta napada, već su se poput Al Kaide povukli u planine Hamrin u Iraku.

Talabani je, rekao da su te planine centar aktivnosti Islamske države, ali i da je iračka vojska suštinski nemoćna da kontroliše taj planinski venac u kojem se nalaze brojna potencijalna skrovišta radikalnih islamista.

Jačanju Islamske države, smatra Talabani, pogoduju politički problemi i demonstracije u Bagdadu, kao i prilično loši odnosi između centralnih iračkih vlasti i kurdske regionalne vlade.

Zbog razmirica između Kurda i Bagdada, na severu Iraka postoji širok pojas "ničije zemlje", kojom u poslednje vreme patroliraju jedino snage Islamske države.

Da stvar bude složenija, pripadnicima Islamske držaave, nedavno, pridružilo se stotinjak boraca koji su pobegli iz Sirije, uključujući i grupu bombaša-samoubica.

Kurdski obaveštajci smatraju da snage Islamske države u Iraku čini oko 10.000 ljudi, uključujući između 4.000 i 5.000 boraca.

Slične brige dele i američki zvaničnici.

Brigadni general Vilijem Sili, komandant američkih snaga u Iraku tvrdi da se pripadnici Islamske države kriju u pećinama i u pustinji, ali smatra da u tim uslovima niko ne može da izdrži dugo.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи