Predstavnički dom raspravlja o opozivu Trampa

Predstavnički dom američkog Kongresa raspravlja o opozivu predsednika Donalda Trampa po dve tačke optužbe koje ga terete za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa. Očekuje se da većina koju čine demokrate glasa za opoziv Trampa što bi bio treći takav slučaj u istoriji SAD. Međutim, sasvim je izvesno da će Tramp ostati na položaju budući da Senat kontrolišu republikanci.

Ceo proces impičmenta pokrenut je jer je pre više od šest meseci Donald Tramp obustavio isporuku vojne pomoći Ukrajini vrednu 400 milona dolara tražeći zauzvrat od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu protiv sina njegovog političkog protivnika i bivšeg potpredsedika SAD, Džozefa Bajdena.

Po otvaranju rasprave predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da je Tramp sproveo kampanju bez presedana u kojoj je pokušao da ometa proces opoziva.

Optužila je Trampa da je zloupotrebio svoja ovlašćenja za ličnu korist a na štetu nacionalne sigurnosti SAD.

Iako je sednica počela u devet sati po lokalnom vremenu, kongresmeni su proveli tri sata raspravljajući o proceduralnim pitanjima gde se još jednom pokazala puna podeljenost demokratskih i republikanskih zakonodavaca o opravdanosti opoziva predsednika.

"Nasledio je predsednika poput Džordža Vašingtona i Abrahama Linkolna, izdao je zakletvu da će očuvati, zaštititi i braniti Ustav Sjedinjenih Država. To nije mišljenje. To su nesporne činjenice", rekao je član Kongresa iz redova demokrata Džim Makgavern.

Tom Kol, član Kongresa iz redova republikanaca, uzvratio je stavom da njegove kolege iz Demokratske stranke nisu dokazale svoje optužbe.

"Suština ovih optužbi za koje se traži opoziv bazirane su na zadržavanju isporuke bezbednosne opreme Ukrajini za 55 dana. Moje demokratske kolege upotrebile su kreativni narativ tog zadržavanja, istučući da je predsednik navodno zahtevao princip usluge za uslugu, ali ne postoji nijedan dokaz koji bi to potkrepio", naveo je Kol.

Rebulikanac Majk Džonson smatra je da je čitav proces zasovan na spekulacijama i tvrdnjama rekla-kazala. "Ne postoji nijedna činjenica ni svedok koji će potvrditi 'neosnovane optužbe' demokrata", naglasio je Džonson.

Demokrata Ted Lije istakao je da bez obzira da li će Tramp napustiti funkciju za mesec dana, godinu ili pola decenije, impičment je trajan. "Ovaj proces pratiće ga do kraja života i ostaće u udžbenicima istorije", rekao je Lije.  

Kongresmeni imaju ukupno šest sati za raspravu, po tri za svaku stranku. Gasanje o opozivu očekuje se oko 45 minuta posle ponoći po srednjeevropskom vremenu.

Ako je suditi po glasanju o preceduralnim pitanjima gde su svi kongresmeni glasali po striktno  po stranačkim linijama, Tramp će biti treći predsednik u istoriji SAD koju će biti opozvan u Predstavničkom domu, s obzirom na to da demokrate imaju natpolovičnu većinu potrebnu za to.

Očekuje se da "suđenje" u Senatu bude održano u drugoj nedelji januara naredne godine. 

Međutim, malo je verovatno da će gornji dom Kongresa, u kojem republikanci imaju većinu, proglasiti predsednika krivim i smeniti sa ga s položaja.

Za Trampovu smenu potrebani su glasovi dve trećine senatora.

Za razliku od Predstavničkog doma, predsednik će imati svoj advokatski tim, moći će da poziva svedoke, a ako želi, čak i lično da svedoči.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи