Trgovinsko primirje SAD i Kine, berze odahnule

SAD i Kina dogovorile su se o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, koja predviđa smanjenje američkih carina na kinesku robu. Kina će povećati uvoz iz Amerike i neće uvesti nove carine na američku robu. Dogovor dve ekonomske supersile usledio je posle 17 meseci trgovinskog rata, koji je doveo do smanjenja profita i investicija širom sveta. Na berzama – olakšanje.

Samo dva dana pre najavljenih novih američkih carina na kinesku robu, vrednu 160 milijardi dolara, na relaciji Vašington–Peking usledilo je trgovinsko primirje. Osim suspenzije novih tarifa, Sjedinjene Države smanjiće postojeće carine do 50 odsto.

Kina se obavezala na uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda vrednih 40 milijardi dolara, što je bila glavna tačka pregovora. Sporazum obuhvata i intelektualnu svojinu, finansijske usluge, transfer tehnologije, devizni kurs.

"Kineski uvoz naših poljoprivrednih proizvoda mogao bi da premaši i 50 milijardi dolara. Sporazum sa Kinom biće jedan od najboljih, otvoriće nam kinesko tržište od milijardu i po ljudi. Druga faza trgovinskih pregovora može da počne i pre predsedničkih izbora, sledeće godine", rekao je američki predsednik Donald Tramp.

Kina, čiji proizvodni sektor premašuje američki, nemački i južnokorejski zajedno, kaže da preliminarni dogovor dve ekonomske sile – donosi stabilnost globalnoj trgovini.

"Sporazum je u skladu sa reformama u Kini i njenim ekonomskim razvojem. Dogovor će zaštititi interese stranih kompanija u Kini i kineskih kompanijama u Americi. To će na svetskom tržištu povećati poverenje, obim investicija i trgovine", naveo je zamenik kineskog ministra trgovine Vang Šouven.

Potpisivanje sporazuma prve faze pregovora, planirano za januar, željno se očekuje sa obe strane Pacifika. U gotovo tri decenije, američke kompanije investirale su u Kini 300 milijardi dolara, od auto-industrije do sektora finansija.

"Kina i Amerika mogu da uvećaju trgovinu u mnogim oblastima, jer su im privrede komplementarne. Osim u poljoprivredi, više će se trgovati u energetici, gotovim proizvodima, a sve prema pravilima Svetske trgovinske organizacije", istakao je zamenik direktora kineske komisije za razvoj Ning Đidže.

Prethodnih godinu i po međusobne carine dva ekonomska i finansijska diva opteretile su stotine milijardi dolara vredne proizvode.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво