Trijumf Džonsona – Bregzit "gotova stvar", Škotska preti referendumom

Ubedljiva pobeda konzervativaca na prevremenim izborima u Britaniji otvorila je put ka izlasku zemlje iz Evropske unije do kraja januara. Međutim, trijumf nacionalista u Škotskoj otvara pitanje da li će Ujedinjeno Kraljevstvo uspeti da preživi Bregzit.

Nacionalisti svih boja ubedljivo su pobedili, najkraći je opis rezultata prevremenih izbora održanih u četvrtak. Boris Džonson uspeo je da levici otme bregzitere na severu Engleske i osigura udobnu parlamentarnu većinu od čak 47 poslanika. Bregzit je sada izvestan do kraja januara.

"Ovi izbori pokazuju da je sprovođenje Bregzita nesporna odluka britanskog naroda i da je stavljena tačka na sve te bedne pretnje drugim referendumom, ustakao je novi-stari premijer Boris Džonson.

Opozicija je desetkovana. Liderka liberaldemokrata Džo Svindon nije zadržala ni sopstveni poslanički mandat. Džeremi Korbin najavljuje povlačenje posle najubedljivijeg poraza laburista u poslednjih pola veka. No, ono što je Džonson uradio u Engleskoj, to je Nikola Sterdžon uradila u Škotskoj.

"Nema sumnje da sam dobila mandat da ponudim građanima referendum o nezavisnosti i naravno na njima je da odluče, naglašava škotska premijerka.

Nikola Sterdžon poručuje da Boris Džonson nema pravo da izvede Škotsku iz Evropske unije, niti da blokira Škote da odluče o svojoj budućnosti.

Analitičari ističu da Džonson neće još dugo moći da se opire novom škotskom referendumu o nezavisnosti. Republikanski Šin Fejn, koji učestvuje na izborima, ali ne i u radu parlamenta, preoteo je nekoliko ključnih mesta unionistima u Severnoj Irskoj. Dablin taj rezultat vidi kao početak kraja duge blokade severnoirskog parlamenta.

"Ulazimo u sledeću fazu Bregzita – u pregovore o novom moćnom ekonomskom partnerstvu između Evropske unije i Ujedinjenog kraljevstva. Mislim da je ono moguće", ocenjuje premijer Republike Irske Leo Varadkar.

Novi trgovinski sporazum sa Londonom najavljuje i američki predsednik Tramp. Analitičari ističu da je počela nova era pragmatične i ekonomskim interesima vođene britanske spoljne politike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи