Džonson: "Nova zora" za Britaniju, izlazimo iz EU do 31. januara

Lider britanskih konzervativaca rekao je da će Bregzit sprovesti do kraja, kako je i obećao posle ubedljive pobede na vanrednim parlamentarnim izborima. Prema konačnim rezultatima, konzervativci su osvojili 365 od 650 mesta u Britanskom parlamentu.

Džonson je poručio da je za Britaniju svanula "nova zora", dodavši da će voditi "narodnu vladu".

"Izborna pobeda omogućiće Vladi da sprovede Bregzit i da Britanija narednog meseca i zvanično napusti Evropsku uniju", poručio je slaveći pobedu Džonson.

Džonson je prethodno bio u Bakingemskoj palati, kod kraljice Elizabete Druge, kako bi i formalno zatražio dozvolu za formiranje Vlade.

Prema konačnim rezultatima, konzervativci su osvojili 365 od 650 mesta u Britanskom parlamentu.

Labursti su odnosu na prošli saziv dobili 59 mesta manje – 203, Škotska nacionalna partija 48, a liberalne demokrate 11. 

Bi-Bi-Si ukazuje na to da se konzervativna većina u donjem domu Britanskog parlamenta meri sa onom koju je dobila Margaret Tačer u svom trećem mandatu 1987. godine.

Džonson se kockao sa procenom da bi mogao da dobije izbore podrškom gradova i zajednica gde se glasanje za konzervativce gotovo smatralo grehom – i pobedio je, ističe se u komentaru britanskog javnog servisa.

"Pobeda Konzervativne stranke skoro trenutno će se osetiti. Ukoliko se neko čudo ne desi, Britanija će sledećeg meseca napustiti EU pošto će novog-starog premijera podržati novi poslanici koji će glasati za Zakon o Bregzitu, dovoljno jaki da odbiju bilo koji pokušaj opozicije", navodi Bi-Bi-Si.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи