Pentagon testirao raketu srednjeg dometa

Ministarstvo odbrane SAD izvršilo je testiranje rakete koja bi bila zabranjena Sporazumom o nuklearnom raketama srednjeg dometa (INF), na šta su neki zagovornici kontrole oružja iz SAD rekli su da se time rizikuje nepotrebna trka u naoružanju sa Moskvom.

Prototip rakete napravljen je da bude naoružan nenuklearnom bojevom glavom.

Pentagon je odbio da otkrije specifičnosti mimo toga što je raketa lansirana sa "statičkog lansirnog postolja" u vazduhoplovnoj bazi Vandenberg u Kaliforniji i da je sletela u more.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je raketa letela više od 800 kilometara, prenosi AP.

Do testa je došlo u trenutku kada je budućnosti kontrole naoružanja sve neizvesnija.

Poslednje preostalo ograničenje američkog i ruskog nuklearnog oružja po ugovoru "Novi start" iz 2010. godine trebalo bi da istekne u februaru 2021.

Taj ugovor može biti produžen na još pet godina bez zahteva ponovnog pregovora o njegovim glavnim uslovima. Trampova administracija nije pokazala zainteresovanost za to, piše AP.

Pentagon je odbio da otkrije maksimalni domet testirane rakete, dok su u prošlosti rekli da će to biti otprilike od 3.000 do 4.000 kilometara, što je dovoljno za postizanje potencijalnih ciljeva, na primer, u delovima Kine iz baze na Guamu.

Deril Kimbal, izvršni direktor Udruženja za kontrolu oružja, rekao je da je raketni projekat Pentagona greška.

"Ovo je nesmotrena i nepotrebna eskalacija koja će pogoršati tenzije sa Rusijom, Kinom i Severnom Korejom, a svi bi bili u dometu ove vrste raketa ako se ikada rasporede", rekao je Kimbal.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи