Izbori u Velikoj Britaniji: Ubedljiva pobeda Džonsona, Korbin više neće voditi laburiste

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, Konzervativna partija osvojila je apsolutnu većinu mesta u parlamentu, na osnovu do sada izbrojanih glasova, rekao je premijer Boris Džonson, navodi Aj-Ti-Vi, prenosi Rojters. Projekcije ukazuju da će torijevci dobiti 368 mesta, a bilo je potrebno 326. Ubedljiva pobeda konzervativaca pokazuje da su oni preuzeli mnoge delove zemlje, dosadašnja uporišta laburista, pored ostalog u Velsu, Midlendsu i na severu zemlje.

Kako tvrde u izbornom štabu torijevaca rezultat je ubedljiviji nego što su se nadali.

Izborna pobeda omogućiće vladi da sprovede Bregzit i da Britanija narednog meseca i zvanično napusti Evropsku uniju, poručio je u svojoj izbornoj jedinici premijer Džonson.

Nakon ostvarene pobede Džonson je rekao je da će Velika Britanija napustiti Evropsku uniju do 31. januara.

"Mi ćemo sprovesti Bregzit na vreme, do 31. januara. Tu nema ako, ali, niti možda", istakao je Džonson.

U Škotskoj je tamošnja Nacionalna partija bila ubedljiva i osvojila daleko najviše glasova, a na četvrtom mestu na nacionalnom nivou je Liberalno-demokratska partija.

Liberalne demokrate saopštile su da će izabrati novog lidera sledeće godine, nakon što je predsednica te stranke Džo Svinson izgubila mesto u Parlamentu.

"U nedeljama koje su pred nama izabraćemo novog lidera, a naša partija će nastaviti da bude meso okupljanja za sve one koji veruju u zemlju u kojoj svako ima šansu da napreduje u životu", navodi se u saopštenju.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da su konzervativci osvojili apsolutnu većinu u Parlamentu, prema dosadašnjem broju do sada izbrojanih glasova.

Prema zvaničnim izbornim anketama, konzervativci bi mogli da osvoje 368 mesta, od ukupno 650, navodi Rojters.

"U ovom trenutku čini se da je nacija konzervativnoj vladi dala snažan novi mandat da sprovede Bregzit i ne samo to već i da ujedini zemlju da bi ona mogla da krene napred, usredsredi se na prioritete britanskog naroda, a pre svega na nacionalni zdravstveni sistem. Uposlićemo 50.000 medicinskih sestara i 6.000 lekara, izgraditi 40 novih bolnica. Pre svega bih se zahvalio narodu Britanije što je izašao na ove decembarske izbore koje nismo želeli, ali za koje se ispostavilo da su bili istorijski", naveo je Boris Džonson.

Prema njegovim rečima, to novoj vladi daje šansu da, poštujući demokratsku volju britanskog naroda, promeni zemlju nabolje i oslobodi potencijal celog naroda.

Korbin: Bregzit poništio normalnu političku debatu

Lider Laburističke partije Džeremi Korbin naveo je da je ovo očigledno bila noć velikog razočaranja za laburiste zbog rezultata koje su ostvarili na izborima.

"Bregzit je toliko polarizovao i podelio rasprave u Britaniji, on je poništio normalnu političku debatu i priznajem da je to doprinelo rezultatima Laburističke partije u celoj zemlji. Želeo bih takođe jasno da kažem da neću predvoditi partiju na bilo kojim narednim izborima", istakao je Korbin.

Razgovaraće, kako je napomenuo, unutar partije o tome da sada usledi proces razmišljanja o rezultatima i o politici stranke u budućnosti.

"Predvodiću partiju u tom periodu kako bih osigurao takvu raspravu i da bismo krenuli u susret budućnosti", naveo je Korbin.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво