Hoće li EU biti složna – na stolu plan za zaštitu od klimatskih promena

Lideri EU trebalo bi na samitu u Briselu da se dogovore o planu za zaštitu od klimatskih promena uz koji bi se emisija gasova svela na nulu do 2050. godine. Poljska, Češka i Mađarska su skeptične i traže jasnije garancije za finansiranje troškova klimatskog dogovora.

Klimatski neutralna Evropa sa neto iznosom emisija svedenim na nulu do 2050. godine – to je plan čije je detalje juče iznela Evropska komisija, a sada mu je potrebno i zeleno svetlo na samitu lidera kojim prvi put predsedava Šarl Mišel.

"Cilj je da Evropa bude prvi klimatski neutralni kontinent. Taj plan ima svoje socijalne posledice i troškove. Moramo imati u vidu da nisu sve zemlje u istoj situaciji", kaže Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta.

Francuski predsednik Emanuel Makron naveo je da su početkom godine ovaj plan podržavale samo dve zemlje. "Danas ćemo videti hoćemo li ubediti svih 27 zemalja", dodao je Maron.

Plan će značiti više investicija u ekološke tehnologije i radikalne promene u poljoprivredi, industriji, saobraćaju. Istočnoevropske zemlje oslonjene na prozivodnju uglja, traže finansijske garancije.

"Svaka zemlja ima drugačije izvore energije, što znači da postizanje klimatske neutralnosti ne košta sve podjednako. U slučaju Češke to bi koštalo od 30 do 40 milijardi evra", naveo je Andrej Babiš, premijer Češke Republike.

Plan Evropske komisije predviđa fond od 100 milijardi evra za pomoć pogođenim zemljama. Uoči samita, aktivisti ekološke organizacije "Grinpis" popeli su se na zgradu Evropskog saveta i razvili transparente o klimatskoj ugroženosti, protestujući zbog sporih odluka političkih lidera.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво