Britanci u redovima – Džonson glasao sa psom, Korbina dočekao Elmo

Više od 45 miliona glasača u Velikoj Britaniji izlazi na treće opšte izbore u svega pet godina. Svoje pravo da biraju su u jutarnjim časovima iskoristili Boris Džonson i Džeremi Korbin. Glasači na društvenim mrežama objavljuju fotografije redova ispred biračkih mesta.

Prevremeno glasanje za 650 mesta u parlamentu treba da stavi tačku na višemesečnu blokadu parlamenta i otvori put ka konačnoj odluci o sudbini Bregzita.

Birališta su otvorena u 7 časova po lokalnom vremenu, a biće zatvorena u 22 časa.

Brojanje glasova počeće odmah posle zatvaranja glasačkih mesta, a očekuje se da će prvi rezultati biti objavljeni u petak ujutru.

Britanci na društvenim mrežama objavljuju fotografije na kojima se vide veliki redovi ispred biračkih mesta.

Svoje pravo glasa iskoristio je aktuelni premijer Boris Džonson, koji je na biralište u blizini Dauning strita došao sa psom Dilinom.

Lider laburista Džeremi Korbin je sa suprugom glasao na severu Londona. Njega su na biračkom mestu dočekale pristalice, ali i jedan demonstrantan maskiran u Elma, lika iz televizijske serije Ulica Sezam. On je pokušao da priđe Korbinu, ali ga je obezbeđenje u tome sprečilo.

Sa supružnikom je u Glazgovu glasala premijerka Škotske Nikola Sterdžon.

Dopisnica RTS-a iz Londona javlja da su liberaldemokrate u kampanji propustile šansu da pokupe glasove svih evrofila u zemlji.

Navodi da je izborna strategija laburista da optužuju vladu da tajno želi da privatizuje zdravstvenu zaštitu – najveću političku zaostavštinu levice.

Konzervativci, udruženi sa Bregziterskom strankom Najdžela Faraža, nastoje da probuše tzv. laburistički crveni zid na severu zemlje preotimanjem bregziterskih glasova.

Za to vreme, birači su umorni od političke krize što torijevci prate sloganom "kraj neizvesnosti". Kladionice im zasad daju za pravo: Džonsonovoj stranci daju prednost od 2:5.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво