Šest stvari koje bi trebalo da znate o izborima u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji se održavaju vanredni parlamentarni izbori. Ovo je šest najvažnijih stvari koje bi trebalo da znate o izborima za članove Donjeg doma Britanskog parlamenta.

Izborni sistem

Donji dom Britanskog parlamenta broji 650 članova koji se biraju putem većinskog izbornog sistema. To znači da je Velika Britanija podeljena na 650 izbornih jedinica u kojima se kandiduju predstavnici različitih političkih stranaka.

Drugi vanredni izbori u pet godina

Redovni parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji održavaju se na pet godina, a Britanci izlaze na birališta drugi put od 2015. godine. Prethodni, takođe vanredni, izbori održani su 2017. godine.

Četvrtak – izborni dan 

Parlamentarni izbori se, već 80 godina, tradicionalno održavaju četvrtkom. Ne postoji jasno objašnjenje zbog čega je baš četvrtak odabran za izborni dan. Pošto je četvrtak nekada bio pijačni dan u Velikoj Britaniji, smatralo se da bi izbori četvrtkom olakšali glasanje ljudima iz manjih mesta koji su dolazili po namirnice u veće gradove.

Ko može da glasa

Kako bi mogli da glasaju na izborima, svi punoletni stanovnici Velike Britanije morali su do 26. novembra da se upišu u birački registar. Osim toga, pravo glasa na parlamentarnim izborima imaju i državljani Republike Irske i nekih zemalja članica Komonvelta koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kada će biti poznati rezultati

Izbori počinju u sedam časova po lokalnom vremenu i traju do 22 časa. Prve procene izbornih rezultata biće poznate odmah po zatvaranju birališta, a konačni rezultati iz svih izbornih jedinica biće objavljivani tokom noći između četvrtka i petka.

Ko će formirati vladu

Partija ili koalicija koja bude osvojila 326 ili više poslaničkih mandata imaće mogućnost da imenuje mandatara za sastav nove vlade. Nakon toga, kraljica će imenovati mandatara za novog premijera.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво