Handkeu uručena Nobelova nagrada za književnost

U Koncertnoj dvorani u Stokholmu svečano su uručene Nobelove nagrade. Među dobitnicima su Peter Handke i Olga Tokarčuk, kojima je švedski kralj Gustav uručio Nobelovu nagradu za književnost.

Poljska književnica Olga Tokarčuk dobila je priznanje za godinu u kojoj je švedsku Akademiju uzburkao skandal, zbog čega je uručenje nagrade odloženo, a sada je ime dobitnika Petera Handkea uzburkalo svetsku javnost.

Odluka da nagrada bude dodeljena Handkeu izvazvala je mnogo bure još kada je objavljena zbog, kako se austrijski pisac optužuje, podrške nekadašnjem predsedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću i negiranju genocida u Srebrenici.

Većina zemalja regiona zbog Handkea je bojkotovala ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade, među kojima su ambasadori BiH, Hrvatske, Severne Makedonije i Albanije, kao i vlasti u Prištini.

Bojkotu se potom pridružila i Turska. 

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske u ponedeljak je na Tviteru objavilo da je doneta "odluka o nesudjelovanju veleposlanika RH u Kraljevini Švedskoj na sutrašnjoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Stokholmu".

Kabinet predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića je obavestio ambasadu u Stokholmu da ne postoji ovlašćenje za bilo čije prisustvo u ime Bosne i Hercegovine na dodeli Nobelove nagrade u Stokholmu.

Povodom Komšićevog istupa, reagovao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

U centru Stokholma održan je protest članica udruženja Majke Srebrenice i Žepe, predstavnika niza bosanskoheregovačkih organizacija i evropskih intelektualaca.

Uoči dodele Nobelove nagrade, Handke je u intervjuu za RTRS rekao da nije očekivao kampanju koja se vodi protiv njega i da je imao ideju da pokuša da pomiri stavove.

"Voleo bih da sretnem jednu majku sa jedne i jednu sa druge strane. Jednu majku iz Kravice, gde je bio početak svih masakra i jednu majku iz okoline Srebrenice. To je bila moja ideja, ali mislim da je bila pomalo naivna. Mislim da u ovom trenutku tu ideju ne mogu realizovati", rekao je Handke.

Predsedavajući Nobelovog komiteta Anders Olson naglasio je da treba veličati izuzetno književno dostignuće, a ne određenu ličnost.

Čovek koji je imao snage da "ne zavija sa vukovima i ne peva sa horovima"

Na odnos prema poziciji nezavisnog intelektualca, opominje deo srpskih pisaca u pismu Nobelovom komitetu, Švedskoj kraljevskoj akademiji, inostranoj i domaćoj javnosti.

Književni kritičar i urednik Petar Arbutina kaže da je Handke "čovek koji je imao snage da ne zavija sa vukovima i ne peva sa horovima" i kaže ono što u stvari jeste njegovo subjektivno viđenje i subjektivni doživljaj, što se u suštini u intelektualnom svetu do sada izgubilo.

"Mi imamo niz primera evropskih i svetskih pisaca koji su stali uz ideologije svojih država. uz jače prosto zato što je tako jednostavnije i svakako komfornije", ukazuje Arbutina.

Ovaj čovek je izabrao teži put. Znate kako kažu, dobru verujte samo kada strada, a istini samo kada je zabranjuju. U toj istorijskoj istini Handkeovoj, duboko subjektivizovanoj istini postoji deo, ako ne i cela ona prava istina, naglašava Arbutina.

Nobelova nagrada u Stokholmu je uručena i za fiziku (Džejmsu Piblsu, Mišelu Majoru i Didijeu Keluzu za "doprinos u razumevanju evolucije univerzuma i Zemljinog mesta u svemiru"), za medicinu (Vilijamu Kelinu, Piteru Retklifu i Gregu Semenci za otkriće "kako ćelije osećaju i prilagođavaju se dostupnosti kiseonika").

Dobitnici nagrade za hemiju su Džon B. Gudenou, Stenli Vajtingam i Akira Jošino "za razvoj litijum-jonskih baterija", dok su priznanje za ekonomiju zaslužili Abhidžit Banerdži, Ester Duflo i Majkl Kremer za rad na smanjenju siromaštva u svetu.

Nobelova nagrada za mir ranije danas u Oslu uručena je premijeru Etiopije Abiju Ahmedu zbog zalaganja za postizanje mira sa Eritrejom.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво