Tajm: Svedočenje koje dovodi u pitanje istragu protiv Trampa

Glavni savetnik ukrajinskog predsednika, Andrij Jermak doveo je u pitanje valjanost izjava ključnih svedoka u postupku opoziva Donalda Trampa, navodeći da sa američkim zvaničnicima nije razgovarao o uslovljavanju pomoći SAD.

"Naravno, sada kada gledam televizijske emisije, često se pominje moje ime i vidim ljude koje prepoznajem, sa kojima sam se sastajao i koje znam... To je njihovo mišljenje, posebno stavovi koje su iozneli pod zakletvom. Imam svoju istinu i znam ono što znam", rekao je Jermak magazinu Tajm.

Jermak, čije se ime na desetine puta ponavlja u svedočenjima u vezi sa opozivom Donalda Trampa, učestvovao je u velikom broju sastanaka koji su u centru pažnje ovog procesa.

Savetnik ukrajinskog predsednika je, takođe, doveo u pitanje valjanost svedočenja američkog ambasadora pri EU Gordona Sodlanda, koji tvrdi da je Jermaku u četiri oka rekao da "američka pomoć neće biti nastavljena" dok Ukrajina ne objavi početak istrage o dva slučaja u koja su navodno umešani Trampovi politički rivali.

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa SAD predstavile su u utorak zvanične optužbe za impičment Donalda Trampa, čime će se ubrzati važno glasanje o tome da li će se opozvati američki republikanski predsednik. Tramp je odgovorio da je počeo "lov na veštice". 

Sodland je svedočio o događajima koji su pratili sastanak ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i potpredsednika SAD Majka Pensa početkom septembra u Varšavi.

"Rekao sam gospodinu Jermaku da verujem da neće doći do nastavka pomoći sve dok Ukrajina ne preduzme neku vrstu akcije o stvarima o kojima smo nedeljama razgovarali", navodi se u svedočenju Gordona Sodlanda.

Dva slučaja o kojima američki ambasador govori su tvrdnje da je Ukrajina pomogla kampanju Hilari Klinton na predsedničkim izborima 2016. godine i rasvetljavanje ulge Hantera Bajdena u ukrajinskom "Burisma holdingu" u vreme dok je njegov otac bio drugi čovek Bele kuće.

Jermak, pak, ima sasvim drugačije sećanje o tim događajima.

"Gordon i ja nikada nismo ostali nasamo. Dok sam izlazio, naleteli smo jedan na drugog u hodniku kod lifta. I sećam se, a sa mojim pamćenjem je sve u redu, da smo razgovarali kako je sastanak dobro protekao. To je sve o čemu smo pričali", rekao je Jermak.

Odgovarajući na tvrdnje ukrajinskog savetnika, Sondlandov advokat je rekao da "ambasador ostaje pri ranijoj izjavi i da neće dalje komentarisati".

Sodlandove izjave donekle su se menjale kako je vreme prolazilo, piše Tajm, navodeći da je u oktobru rekao da nije znao ništa o uslovljavanju pomoći Ukrajini, ali je mesec dana kasnije obznanio detalje razgovora sa Jermakom.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 10. dec 2019, 20:11) - anonymous [neregistrovani]

Ko vlada Amerikom?

Mnogi misle da Amerikom vlada Predsjednik, Senat, Kongres, ali to nije tacno. Amerikom vladaju mocnici iz sjenke koji postavljaju Predsjednike i koji treba da budu poslusni ili kooperativni, kako se to kaze. Predsjednik Tramp nije iz reda onih poslusnih kao sto su bili Busevi, Klintonovi, Obama i zato je pod pritiskom da napusti Bijelu kucu.
Mocnici iz sjenke upravljaju cijelom ekonomijom SAD, bankama, fabrikama oruzja, pa cak i Federalnim rezervama (FED) gdje se stampaju dolari,c esto i bez pokrica i prodaju se drzavi uz male kamate, a drzava prodaje bankama te iste dolare sa malo vecim kamatama. Dakle, Predsjednik nema uvid u stampanje dolara u SAD, to rade mocni bankari i industrijalci, a znamo da drzavom vlada onaj u cijim su rukama pare. Hoce li Predsjednik tramp izdrzati sve pritiske oligarhije ostaje da se vidi.

(utorak, 10. dec 2019, 19:18) - anonymous [neregistrovani]

Sasvim je izvesno

Sasvim je izvesno da danas možete da kažete bilo šta o bilo kome. Tačno, netačno, uopšte nije važno, važno je da vi možete da lažete koliko vas god volja i da na tome gradite sledeću laž, pa sledeću... i onda vas otkrije Kolumbo.

(utorak, 10. dec 2019, 19:00) - anonymous [neregistrovani]

Pritisla ga CIA

Naravno da je menjao svoje izjave jer u USA vlada CIA,a ne americki predsednik,koji nema sposobnost da naredjuje americkim generalima vojske i policije ,koji su se odavno odmetnuli od svake civilne kontrole,toliko o americkoj demokratiji...Pa oni ne dozvoljavaju visestranacki sistem ,vec samo republikance i demokrate,a za komuniste ne sme ni da se pomen..Ceo sistem u USA je los i ceka se samo objava da USA vise nije vladar cele planete...Sve je radio pod pretnjama CIAe,tako su radili i nama i svim slobodoljubivim ljudima....