Šta su se Putin i Zelenski dogovorili u Parizu

U Parizu je u ponedeljak održan sastanak Normandijske četvorke, na kom se raspravljalo o krizi u Ukrajini. Učesnici samita navode da je sastanak korak u dobrom smeru. Volodimir Zelenski poručuje da Ukrajina mora da ima potpunu kontrolu nad svojim istočnim područjima i da na tom polju neće praviti kompromise.

U zajedničkom komunikeu navodi se da su se Vladimir Putin i Volodimir Zelenski dogovorili da ostanu posvećeni uspostavljanju potpunog i sveobuhvatnog primirja na istoku Ukrajine do kraja 2019. godine.

Sve strane su se saglasile da podstaknu razmenu svih zatvorenika do kraja godine.

Nakon samita Normandijske četvorke, predsednici Emanuel Makron, Vladimir Putin i Volodimir Zelenski i nemačka kancelarka Angela Merkel su održali konferenciju za medije.

Ukrajinski predsednik je sastanak ocenio "veoma pozitivnim", ali je i istakao da su mnoga pitanja ostala nerešena.

 

Kaže da je insistirao da Ukrajina mora da ima potpunu kontrolu nad svojim istočnim područjima i da na tom polju neće praviti kompromise.

Putin je rekao da je Moskva želela da se unesu izmene u ukrajinski ustav kojim bi se Donbasu dao specijalni status. I on je rekao da je sastanak bio koristan. Ipak, navodi da je potrebno da se omogući više prolaza za civile na istoku Ukrajine i da se da amnestija ljudima koji su učestvovali u konfliktu.

Domaćin, francuski predsednik Emanuel Makron, rekao je da je ostvaren napredak u nastojanjima da se uspostavi mir na istoku Ukrajine.

Ovo je prvi put da su se u okviru ovog formata susreli Vladimir Putin i Volodimir Zelenski.

"Činjenica da sedimo danas jedni pored drugih u Parizu je važan rezultat", rekao je Makron koji se nada da će novi sastanak biti organizovan u naredna četiri meseca.

Merkelova je istakla da je u Parizu pokazana dobra volja.

"Otvoreno kažem da imamo mnogo posla da uradimo, ali nakon današnjeg sastanka smatram da postoji dobra volja da se reše teška pitanja", navela je Merkelova.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 10. dec 2019, 17:11) - anonymous [neregistrovani]

Sta je zapad napravio

da dva bratska naroda zavadi i da njihovi predsednici sede najdalje moguce jedan od drugoga. Dva naroda koja su delila zajednicku istoriju, jezik, umetnost, nauku, mesane brakove i stosta drugog.

(utorak, 10. dec 2019, 11:05) - anonymous [neregistrovani]

Ponjave

Stalno se pitam zasto ljudi pa i cele drzave hocu da budu ponjave.Koja to nevidljiva sila tera cele drzave na gluposti do samounistenja.

(utorak, 10. dec 2019, 09:23) - anonymous [neregistrovani]

a Krim ?

ni reci o Krimu ! Znaci zavrsena stvar ! a i Kosovo ???!!!

(utorak, 10. dec 2019, 08:56) - Михаил Россия [neregistrovani]

Република Српска

Moskva predlaze da samoproglasene republike DNR i LNR dobili u Ukrajini isti status, kao sto Republika Srpska u BiH. Rukovodstvo Ukrajine sa tim ne slaze, ali Kijev nema snage, da uniste te republike, kao Hrvatska unistila RSK u 1995.
Pozdrav iz Sankt-Peterburga!

(utorak, 10. dec 2019, 08:28) - Rade [neregistrovani]

Volodimiir Zelenski

"Ne pravim kompromise". To vazi i za Srbiju!