Proširena crna lista SAD, dodato devet osoba iz Srbije

Kancelarija za kontrolu stranih sredstava (OFAC) pri Ministarstvu finansija SAD proširila je danas crnu listu. Dodato je 17 pojedinaca i 29 pravnih subjekata iz Srbije, Letonije, Venecuele i Kipra. Istovremeno su im izrečene i sankcije, prenosi RTRS.

Slobodan Tešić se od ranije nalazi na američkoj crnoj listi zbog trgovine oružjem, a sada su pridodate i kompanije koje se dovode u vezu s njim – "Partizan tek", "Tehnoglobal sistems Beograd", "Gravit limitid" i "Karso limitid".

Sankcije su uvedene i Tešićevim saradnicima, među kojima su njegov zastupnik u međunarodnoj trgovini Goran Andrić, koji direktno ili indirektno upravlja kompanijom "Velkom Trejd Beograd", kao i direktor i sekretar kompanije "Finrost" na Kipru.

Na listi je i predstavnik kompanije "Falkon stratedžis" Esad Kapidžić, generalni direktor "Partizan tek", "Tehnoglobal sistems Beograd" Nebojša Šarenac, kao i direktor "Partizan tek" Zoran Petrović.

Na listi se nalaze još i vlasnik kompanije "Vektura trans" Milan Subotić, predstavnik kompanije "Araneks" Želimir Petrović, vlasnik 50 odsto kompanije "Falkon stratedžis" Sreten Cvjetković i direktor "Tehnoglobal sistems" Ljubo Maričić.

Među sankcionisanim kompanijama koje su povezane sa Tešićem nalaze se "Munstorm enterprajzis" i "Tardigrejd limitid" sa Kipra, kao i "Biznis diverziti limitid" u Hongkongu.

Sankcijama su blokirana sva sredstva i imovina povezana sa navedenim licima, koje se nalaze u SAD.

Mediji podsećaju da se na "crnoj listi" koja je osvežena sa današnjim datumom, prema podacima OFAC, još nalazi i aktuelni član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je na ovu listu dospeo u januaru 2017. godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи