Mond: Ruski obaveštajci umešani u sajber napade na Makronov tim

Dve grupe hakera povezane sa ruskim obaveštajnim službama bile su umešane u hakerske napade na tim iz predizborne kampanje francuskog predsednika Emanuela Makrona tokom predsedničkih izbora 2017. godine, piše pariski list "Mond".

Afera hakerskih napada na Makronov tim tokom predizborne kampanje, u Francuskoj poznatija i kao "Makronliks" dovela je do toga da u javnost ispliva sadržina više elektronskih poruka Makrona neposredno pred drugi krug predsedničkih izbora.

Pariski list piše da je imao uvid u izveštaj specijalnih istražitelja "Gugla" za hakerske napade, kao i u istragu kompanije specijalizovane za sajbernapade "Fajer aj".

Stručnjaci "Gugla" i kompanije "Fajer aj" su zaključili da su u hakerskom napadu koordinisano učestvovale dve grupe hakera povezane sa ruskom državom.

Mond piše da se u dokumentima u koje je imao uvid navodi da je hakerski napad imao za cilj da "destabilizuje predsedničke izbore" 2017. godine.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 08. dec 2019, 12:52) - anonymous [neregistrovani]

@Pitam se

Ovde sam u Norveškoj. Na poslu pričaju za ručkom samo o seriji Černobil. Iako je sistem zaštite da ruku možeš kroz njega da provučeš i ukradeš podatke, oni spominju samo Rusiju kao potencijalnog napadača (da ukrade podatke o tome ko gleda koji televizijski program?!). Norveška sada ima posebno ministarstvo za odnose sa Rusima.

To je na nivou histerije, davanja signala da pristaješ da budeš politički korektan da ne upotrebim izraz koji je jedini ispravan umesto "korektan". Nije problem što mediji to rade, nego što mogu to da rade. Nije samo Rusija na tapetu. I Tramp je isto tako. Samo ponavljaju kao papagaji šta treba i gledaju da budu glasniji od onog drugog. Tako da nije u pitanju verovanje nego strah da se ne primeti da shvataš koliko je to sve nenormalno i bolesno. Izgovor "imam ženu i decu, pa moram". Ne moraš aman! Nije posao jednako gubljenje svakog ljudskog dostojanstva.

(nedelja, 08. dec 2019, 12:27) - anonymous [neregistrovani]

Pitam se

Da li je moguce da neko jos veruje u ovakve stvari?
Ah ti zli ruski hakeri, haha!!!
Na lestvici popularnosti najvecih neprijatelja vode mrtvu trku sa zombijima-mozgojedcima i tornadom letecih ajkula...

(nedelja, 08. dec 2019, 02:33) - Istina [neregistrovani]

NikadNato

Besmislene i histericne optuzbe po obicaju, deo visegodisnjeg americkog propagandnog rata protiv Rusije; pa me i ne cudi da su 'Guglovi istrazitelji' verovatno dosli do zakjljucka da su Rusi ubili i Cezara i hakovali Napoleonove emailove, sto ce vazalni mediji u Fra, UK, Nemackoj i ostalim kolonijama bezrezervno prepisati kao i sve ostale naloge koji dolaze iz SAD.

(subota, 07. dec 2019, 23:31) - anonymous [neregistrovani]

Emanuel Klinton

Pa pobedio si, sta hoces? Jesu li ti hakeri izveli i zute prsluke i traktore na ulice?