Merkelova u prvoj poseti Aušvicu: Sramota zbog varvarskih zločina

Nemačka kancelarka Angela Merkel posetila je Memorijal Aušvic-Birkenau, nekadašnji nacistički koncentracioni logor, prvi put otkako je pre 14 godina došla na vlast. Merkelova je rekla da oseća sramotu zbog, kako je navela, varvarskih zločina koje su na tom mestu počinili Nemci.

Po dolasku na to najmračnije mesto nemačke istorije, Merkelova je prošla kroz ulaznu kapiju nekadašnjeg logora na kojoj i danas stoji cinični natpis: "Rad oslobađa".

"Važno je da se zločinci nazivaju pravim imenom, a to smo mi Nemci. Podsećanje na zločince je u našoj odgovornosti, koja nikada ne prestaje. Zločini u Aušvicu su čvrsti deo našeg nacionalnog identiteta. Zločini se nikada ne smeju zaboraviti, podvući crta, niti relativizovati. I sada se suočavamo sa napadom na osnovne vrednosti demokratije i opasnim revizionizmom istorije. Moramo da se suprotstavimo svima koji šire predrasude prema ljudima druge vere ili porekla", rekla je Merkelova. 

"Osećam veliku sramotu zbog varvarskih zločina koje su ovde počinili Nemci", istakla je Merkelova, prenosi Gardijan.   

Merkelova je donela i donaciju od šezdeset miliona evra namenjenu fondu za očuvanje fizičkih ostataka lokacije – baraka, tornjeva i ličnih predmeta žrtava poput cipela ili kofera.

Kako prenosi AP, Nemačka je već poklonila šezdeset miliona evra kada je fond osnovan pre deset godina, saopštio je Memorijal Aušvic-Birkenau.

Od kada je postala kancelarka 2005. godine, Angela Merkel je posetila i odala poštovanje žrtvama drugih nacističkih logora, a u izraelskom Muzeju Holokausta i memorijalu Jad Vašem bila je pet puta.

Snage nacističke Nemačke ubile su oko 1,1 milion ljudi u kompleksu Aušvic-Birkenau tokom okupacije Poljske u Drugom svetskom ratu. Logor je oslobodila sovjetska armija 1945. godine.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво