Rusija obustavila radove na iranskoj nuklearki Fordov

Ruska državna nuklearna kompanija Rosatom obustavila je radove na modernizaciji iranske nuklearne elektrane Fordov, navodeći da je u ovom trenutku tehnološki nemoguće sprovesti projekat u delo.

"Obogaćivanje uranijuma i proizvodnja stabilnih izotopa se ne može obavljati u istoj prostoriji", saopštila je ruska kompanija, navodeći da su iranske vlasti obaveštene o ovoj odluci.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjapkov je objasnio da se problemi vezani za ovu nuklearku "ne rešavaju, već gomilaju".

"U tom smislu, povećava se opasnost od stajanja na stanici dok voz odlazi. Oko toga nema dileme i sutra ćemo razgovarati o tome", naveo je ruski diplomata.

Serija problema oko ove nuklearke počela je u novembru, kada su Sjedinjene Američke Države najavile da će obnoviti sankcije Iranu, pošto je Teheran nastavio obogaćivanje uranijuma u meri koja je u suprotnosti sa Nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

Evropske zemlje su pokušale da održe ovaj sporazum "u životu" iako je Amerika povukla potpis prošle godine, a i Iran nije pokazao preveliku želju da se uzdrži od obogaćivanja uranijuma.

Uloga ruskih stručnjaka u Iranu obuhvata modifikaciju uređaja za centrifugu kako bi se proizveli stabilni izotopi namenjeni medicinskoj upotrebi.

Predstavnici Rosatoma tvrde da su njihovi pokušaji dovedeni u pitanje posle pojavljivanja tragova uranijuma u vazduhu i na opremi, pa je sve uređaje potrebno rastaviti i detaljno očistiti.

"Dok se ovo ne dogodi, radovi na projektu, što se ruske strane tiče, sada su suspendovani", navodi TVEL, deo Rosatoma koji se bavi proizvodnjom nuklearnog goriva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи