Četvrtina stanovništva Nemačke je migrantskog porekla

Svaka četvrta osoba ili 25,5 odsto stanovništva u Nemačkoj ima migrantsko poreklo. Nemačka je napravila pomake u integraciji stranaca, navodi se u izveštaju savezne vlade u Berlinu.

Poverenica nemačke vlade za pitanje integracije Anete Vidman-Mauc (CDU) smatra da je integracija u Nemačkoj na dobrom putu.

"Savezna republika Nemačka je useljenička zemlja i sposobna je za integraciju", izjavila je ona povodom predstavljanja poslednjeg izveštaja o stanju integracije u zemlji. Taj izveštaj vlada objavljuje svake dve godine.

"No potreba za poboljšanjem postoji na području obrazovanja migranata", dodala je Vidman-Mauc. Tako je, prema njenim rečima, posebno potrebna bolja podrška kada je reč o jeziku i uvođenje obaveznog testa o znanju jezika za decu pre njihovog polaska u školu.

"Ženama je takođe potrebna veća podrška kako bi na tržištu rada mogle biti uspešne", rekla je ona. S tim ciljem je, kako kaže Vidman-Mauc, potrebna je "ofanziva integracije".

Ono što je takođe neophodno jeste efektivnija borba protiv mržnje prema strancima i diskriminacije na internetu.

"Podstrekači mržnje na različitim platformama moraju osetiti da je pravna država pred njihovim vratima", kaže ona.

"Nakon napada u Haleu i ubistva Valtera Libkea u Kaselu, mora biti jasno da desničarski ekstremizam, antisemitizam i mržnja prema muslimanima predstavljaju realnu opasnost", rekla je poverenica nemačke vlade za pitanja integracije. Isto važi, kako je rekla, za islamski ekstremizam.

Kritika opozicije

Opozicija u Bundestagu kritikovala je rad vlade po pitanju integracije.

Filiz Polat, portparolka Zelenih za pitanja migracije i politiku integracije je rekla: "Nemačka sve češće donosi odluku o dozvoli boravka (u zemlji) na osnovu mogućnosti i šansi kada je reč o ekonomskoj i društvenoj participaciji".

Ona takođe kaže da se mnogi ljudi koji nemaju siguran boravak u zemlji suočavaju sa zabranom rada, a takođe je onemogućeno regularno pohađanje škole i ponude kada je reč o integraciji.

Stranka Levice smatra da vlada presporo sprovodi "važne predloge za integraciju na tržištu rada".

"Za stvarnu reprezentaciju našeg useljeničkog društva još uvek nedostaje osoba sa migrantskom pozadinom na rukovodećim pozicijama u javnim službama", kaže Gekaj Akbulut, portparolka Levice za pitanja integracije.

CDU/CSU pak upućuje na napredak koji je postignut u politici integracije. Takav razvoj situacije raduje "posebno jer je javni diskurs često obeležen mržnjom i podsticanjem na mržnju i delom pruža drugačiju sliku", kaže Nina Varken, poverenica poslaničke grupe CDU/CSU za pitanja integracije.

No ona dodaje da napori u cilju integracije ne smeju biti smanjeni.

"Moramo se usredotočiti na one bez kojih dugoročna, uspešna integracija nije moguća, dakle na žene i decu", kaže Varken.

Svaka četvrta osoba u Nemačkoj ima migrantsko poreklo što je 25,5 odsto stanovništva. Prošle godine je 52 procenta tih osoba imalo nemačko državljanstvo, dok se 48 procenata vodilo kao stranci, navodi se u izveštaju o integraciji predstavljenom u utorak.

Podaci pokazuju da je useljavanje u Nemačku smanjeno: prošle godine je u zemlju došlo oko 1,6 miliona ljudi, što je 300.000 manje nego prethodne godine. Više od polovine, 53 odsto useljenika, stiglo je iz zemalja Evropske unije.

I broj zahteva za azil znatno je smanjen: U prvih deset meseci 2019. godine taj broj je iznosio oko 141.900. Poređenja radi, 2018. je bilo podneseno oko 185.800 zahteva, a 2017. godine više od 222.000.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 05. dec 2019, 22:18) - Ulmer [neregistrovani]

Jezik manjina....

U Nemackoj postoje samo dve nacionalne manjine,to su Danci na Severu Nemacke i na istoku Sorbe,Luzicki Srbi,sve drugo su stranci i asimilarni Nemci.Da bi bilo kao u Srbiji je nemoguce,iz prostog razloga ako je prihvatio nemacko drzavljanstvo on je Nemac,i tacka.

(četvrtak, 05. dec 2019, 18:53) - anonymous [neregistrovani]

Integracija

Njemacka nije uspela da integrise u toku vise od 50 godina umjerene muslimane iz Turske i kako ocekuju da integrisu radikalne muslimane iz Azije i Afrike.

(četvrtak, 05. dec 2019, 17:25) - Горан [neregistrovani]

Језик мањина ...

Па сада је право време да ове мањине, досељеници и њихова деца која су рођне у Немачкој, траже да се у школама уведе двојезично или тројезично образовање. Да траже употребу свог језика у докумантима немачке. Да траже да се уведу религиозни празници других религија а не само Хришћанске. И да не набрајам ... Све се ово тражи од Србије, па ајде да то исто тражимо и од Немачке. Ваљда је Немачка демократскија држава од Србије па ће на све ово пристати?

(četvrtak, 05. dec 2019, 17:13) - anonymous [neregistrovani]

Danas 25%

a za 50 godina 60%. To je perspektiva kako Njemacke tako i cele zapadne Evrope. Na jednoj strani imamo
reklamu i propagandu gde se velicaju istospolni brakovi i da su nove generacije svakih 30 i vise godina a na drugoj strani veliki natalitet i nove generacije svakih 20 godina.

(četvrtak, 05. dec 2019, 15:51) - Саша [neregistrovani]

Немачка

У суседној Холандији су бројни политичари па и до ранга премијера изјавили "да је интерграција осмишљена као некада" пропала. У Немачкој је "све ок" а у Шведској о томе влада мук! Саветујем становницима својих земаља да се захвалае неолибералним капиталистима који су главни покретач овога. Њима треба јефтина радна снага у хиљадама фабрика а да у исто време разбуцају систем друптвене сигурности и социјалне заштите. У Холандији је у последњих 15г. укинуто бесплатно школовање (нема пара), омогућено привремено запошљавање у недогледа (јер се нема), градња јефтиних станова стала али она скупих се наставила (јер се боље зарађује).

(četvrtak, 05. dec 2019, 15:30) - Ulmer [neregistrovani]

A iseljavanje?

Nista ne kazu da se Nemci iseljavaju,u proseku 50 000 godisnje.Iseljavaju se najvise u USA,Kanadu,Australiju,Novi Zeland,u zadnje vreme i u Spaniju.

(četvrtak, 05. dec 2019, 13:57) - Воронцов [neregistrovani]

Примећује се то и у погледу радне одговорности

Некадашња пословна одговорност Немачке изгледа да полако бледи и све је више неодговорности.

(četvrtak, 05. dec 2019, 13:29) - anonymous [neregistrovani]

Немачка

Турци, Балканци и Руси углавном.