Obaveštajni komitet: Ubedljivi dokazi Trampove zloupotrebe ovlašćenja

Predsednik SAD Donald Tramp zloupotrebio je svoja ovlašćenja zbog lične koristi blokirajući isplatu vojne pomoći Ukrajini koju je prethodno odobrio Kongres, navodi se u izvodu izveštaja o opozivu predsednika SAD Obaveštajnog komiteta američkog Kongresa.

Obaveštajni komitet napominje se da se Tramp, blokirajući pomoć Ukrajini, nadao da će predsednik te zemlje Volodimir Zelenski objaviti pokretanje istrage protiv sina njegovog političkog rivala Džoa Bajdena, prenosi Idependent.

Izveštaj koji formalno prebacuje dalju nadležnost za istragu Komitetu za pravosuđe takođe optužuje Belu kuću za podrivanje procesa Trampovog opoziva što je, kako se napominje, osujećeno prošlog meseca posle svedočenja više istaknutih američkih diplomata i stranih zvaničnika.

"Uprkos izričitim i bez presedana naredbama predsednika Trampa, Predstavnički dom Kongresa SAD sakupio je ubedljive dokaze njegovog nepočinstva uz pomoć hrabrih pojedinaca koji su bili voljni da poštuju zakon, jave se na poziv za svedočenje i kažu istinu", ističe se u izveštaju Obaveštajnog komiteta.

U izveštaju se dodaje da je kao odgovor na to, "predsednik SAD sproveo besramnu kampanju u kojoj je javno napadao i zastrašivao svedoke".

U dokumentu od oko 300 strana, ukazuje se da je ključna karika u pokretanju opoziva Donalda Trampa, koji je mimo uobičajenih diplomatskih kanala Stejt departmenta kontaktirao Zelenskog, bio izveštaj uzbunjivača o telefonskom razgovoru dvojice predsednika od 25. jula.

Tramp: Šif je jedan veoma bolestan čovek  

Tramp u trenutku objavljivanja izveštaja boravi u Parizu gde se sastao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i kanadskim premijerom Džastinom Trudoom.

Američki predsednik je na pitanje novinara o objavljenom izveštaju i predsedavajućem Odbora za obaveštajna pitanja SAD Adamu Šifu, odgovorio da je reč o "veoma bolesnom čoveku", naveo je Independent.

"On manijak, jedno veoma poremećeno i iskompleksirano ljudsko biće", rekao je Tramp.

U sredu će Odbor za pravosudna pitanja održati svoj prvi pretres u procesu Trampovog opoziva, a svedoci će biti pravni stručnjaci koji će govoriti o ustavnim osnovama za opoziv. 

Taj odbor većinom glasova treba da odluči da li će Predstavničkom domu preporučiti Trampov opoziv.

Očekuje se da će odluka o opozivu dobiti "zeleno svetlo" u Predstavničkom domu, o čemu bi, kako upućeni procenjuju, moglo da se glasa pre Božića (25. decembar). Sa druge strane, poslednju reč imaće Senat gde većinu čine republikanci (53 od 100), a za impičment je potrebna dvotrećinska većina.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 04. dec 2019, 12:10) - anonymous [neregistrovani]

Tramp nije za ratove?

Tramp samo što nije napao Iran!Provocira muslimane gdje stigne.Proglasio Jerusalim gl. gradom Izraela?Nelegalna jevrejska naselja na okupiranoj teritoriji proglasio legalnim!?

(sreda, 04. dec 2019, 10:50) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Ma da ne valja im Tramp jer nije za ratove, a oni bi Bajdena koji bi uskovitlao svet koji se malo smirio.

(utorak, 03. dec 2019, 23:30) - anonymous [neregistrovani]

tramp te pare nije zadrzao za sebe

Kakvi kljucni svedoci, cega? Kad ce istraga protiv Bajdena?

(utorak, 03. dec 2019, 22:01) - anonymous [neregistrovani]

Obojena revolucija !

Je li se to obojena revolucija,obisavsi cijeli svijet uzduz i poprijeko,vratila kuci?
Reklo bi se da jeste i bas me zanima kako ce se sve to zavrsiti ova demokratska obojena revolucija.