Šest stvari koje bi trebalo da znate o NATO-u

U Londonu počinje dvodnevni samit NATO-a koji slavi 70 godina od osnivanja. Ovo je šest stvari koje bi trebalo da znate o Severnoatlantskoj alijansi.

Šta je NATO?

Severnoatlantska alijansa (NATO) je vojno-politički savez 29 zemalja iz Severne Amerike i Evrope, koje se zalažu za ispunjenje ciljeva Severnoatlantskog sporazuma, potpisanog 4. aprila 1949. u Vašingtonu. Sporazum predviđa da ako dođe do oružanog napada na jednu članicu, to će se smatrati napadom na sve članove Alijanse. Sedište NATO-a je u Briselu.

Kako se postaje član NATO-a?

NATO ima politiku otvorenih vrata. Pristupanje savezu određeno je pojedinačnim akcionom planovima za članstvo i potrebno je odobrenje svake trenutne članice saveza. Bilo koja zemlja članica NATO-a može da podnese zahtev za povlačenje iz NATO-a

Kako se finansira NATO?

Svaka zemlja članica NATO-a bi trebalo da izdvaja oko dva odsto BDP-a za zajednički budžet. Sredstva se uplaćuju u budžete na osnovu dogovorene formule podele troškova. Postoje tri budžeta: jedan civilni i dva vojna. 

Da li je NATO vojska?

NATO nije vojska, ali sve zemlje članice koje učestvuju u vojnom aspektu Saveza, zajednički sačinjavaju integrisane vojne strukture Saveza. NATO poseduje i određene kapacitete u zajedničkom vlasništvu, kao na primer radarski avion "Awacs".  

Kako NATO odlučuje? 

Sve odluke NATO-a se donose konsenzusom, nakon rasprave i konsultacija između država članica. Kada Alijansa postigne dogovor o nekoj operaciji, članice osiguravaju snage na dobrovoljnoj osnovi. Te snage se vraćaju u matične zemlje nakon završetka misije. Na čelu NATO-a je generalni sekretar. Trenutno je to Jens Stoltenberg, a predsedavajući vojnog komiteta je general Petr Pavel.

Koje su najveće intervencije NATO-a? 

Severnoatlantska alijansa bombardovala je SR Jugoslaviju od 24. marta do 10. juna 1999. godine. Pre toga, sproveli su dvonedeljnu kampanju bombardovanja Vojske Republike Srpske 1995. godine. NATO je učestvovao u ratu u Avganistanu od 2001, nakon napada 11. septembra u Njujorku. Tokom rata u Iraku oformili su trening misiju za obuku iračkih snaga bezbednosti. Takođe, NATO je intervenisao i tokom rata u Libiji, uvođenjem embarga na uvoz oružja u tu zemlju.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 03. dec 2019, 20:35) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Postoji ili ne postoji

Ova alijansa od 29 clanica nije trebalo da postoji,jer prema dogovoru sa Rusijom i M. Gorbacovom trebalo bi da se rasformira istovremeno sa Warsavkim Paktom..Medjutim Nato postoji i do danas zbog dvaju razloga prvo od straha vojne snaga Rusije i drugo sto je istovremeno Agencija za nabavku oruzja i vojne opreme uopste i to pre svega Obavezno od Amerike,,,Daklem i
Masni biznis i masni prihodi ....Pero

(utorak, 03. dec 2019, 19:42) - tanasko [neregistrovani]

Rekao bih...

O grupasenju i grupama ucili smo davno na casovima marksizma u srednjoj skoli. Zaboravili ste da je NATO osnovan u prvom redu za odbranu zapadnih zemalja od rastuceg komunizma. Odavno se vise ne "brane" nego bogami prete, napadaju i otimaju (najbolji primer je kradja Kosova). 

(utorak, 03. dec 2019, 19:08) - anonymous [neregistrovani]

Sta je nato

Pa i vrapci na grani cvrkucu od straha... da je to korumpirana organizacija sa ciljem da se otimaju resursi drugih slabijih zemalja.
Krenuli bi oni i na Iran alli su brzo podvili rep cuvsi da ce ih to skupo kostati ! 

(utorak, 03. dec 2019, 18:46) - anonymous [neregistrovani]

Prvo NATO ratno dejstvo je bio na RS Krajinu

Kada su F16 oborila četiri poljoprivredna aviona RSK, i to je bilo prvo ratno dejstvo od kada postoji, sa velikom pompom pobede. Zatim dejstva na Republiku Srpsku, Irak, SR Jugoslaviju (priprema za proslavu 50 godina od osnivanja NATO), opet Irak itd

(utorak, 03. dec 2019, 18:17) - Тома-Трстеник [neregistrovani]

6 ствари које би требали да знате о НАТО-у

Пошовани уредниче ја не треба да знам
шест свари мени је довољно да знам једну
а то је: Злочин почињен над недужном српском
Народу посебно над нашом Децом. 

(utorak, 03. dec 2019, 17:39) - anonymous [neregistrovani]

NATO

Pre i posle svega, NATO je udarna pesnica evroatlanskog, tj. američkog, imperijalizma. Takođe, NATO nije tek „bombardovao“ SRJ, nego je izvršio AGRESIJU na suverenu državu, NAŠU Srbiju.