Najava novog zemljotresa za Angelu Merkel

Godinu dana otkad je u neočekivanom političkom manevru prepustila rukovođenje Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU) svojoj svojevrsnoj naslednici, Angela Merkel se ponovo našla u situaciji da se postavlja pitanje pada njene vlade i njenog političkog penzionisanja pre 2021. godine kada je ona zacrtala.

Rezultati izbora za novo rukovodstvo Socijaldemokratske partije (SPD) sa kojima demohrišćani čine Vladu Angele Merkel poprilično su iznenadili nemačku javnost.

Naime, mnogi su bili ubeđeni da će aktuelni vicekancelar i ministar finansija Olaf Šolc, uz Klaru Gejvic, preuzeti upravljački duet najstarijom i dalje postojećom nemačkom partijom.

Ali, kada je 425.000 članova stranke trebalo da glasa, u drugom krugu glasanja tek oko 45 odsto glasova je otišlo duetu Šolc-Gejvic, dok je više od 53 odsto glasova otišlo za konkurentski duet, koji su mnogi smatrali autsajderskim, previše levičarskim i revolucionarno opredeljenim.

Duet koji čine bivši ministar finansija pokrajine Severna Rajna - Vestfalija, Norbert Valter-Borjans (67), i poslanica Bundestaga iz pokrajine Brandenburg, Saskija Esken (58), postaće kopredsednici SPD-a kada rezultata glasanja članstva bude i formalno prihvaćen na kongresu stranke narednih dana.

Ovaj rezultat partijskih izbora, ne samo što je udar na aktuelno partijsko rukovodstvo koje se zalagalo za ostanak SPD-a u vladajućoj koaliciji sa demohrišćanima do kraja mandata 2021. godine, već predstavlja najavu novog političkog zemljotresa za kancelarku Merkel.

"Unutar SPD-a, veruje se da je izlaz iz velike koalicije veoma moguć", izričit je novi kopredsednički duet, koji se zalaže da se ili ispregovara novi koalicioni sporazum ili da SPD izađe iz Vlade.

Doduše, u završnici kampanje su prestali da pričaju o povlačenju SPD-a iz Vlade, ali su zato insistirali da SPD mora ponovo da bude partija za one koje u društvu nema ko da predstavlja.

Stoga zahtevaju jasno povećanje minimalne plate na dvanaest evra po satu, ukidanje svih sankcija za nezaposlene, to jest njihovo bezuslovno finansiranje, uvođenje poreza na imovinu, dodatno oporezovanje bogatih, ukidanje nemačke dugogodišnje finansijske politike nezaduživanja, takozvane politike "crne nule", kao i značajnije finansiranje projekata za borbu protiv klimatskih promena.

A ko su Valter-Borjans i Esken?

On je doktor ekonomskih nauka, koji je u politiku ušao 1984. godine i vrlo brzo došao do pozicija na pokrajinskom nivou.

Od 2010. do 2017. godine bio pokrajinski ministar finansija u Severnoj Rajni - Vestfaliji a u nemačkim medijima su ga često nazivali po nadimku Novabob, sačinjenom od prvih slogova njegovog imena i prezimena.

Osim toga, dobio je i nadimak "Robin Hud poreskih obveznika" kada se 2011. kao pokrajinski ministar finansija odlučio za poprilično spektakularan a za neke i kontroverzan potez u borbi protiv utajivača poreza.

On je naime odlučio da od jedne osobe, koja je ukrala datoteku o tajnim računima u švajcarskim bankama, kupi informacije o računima nemačkih državljana koji su utajili porez skrivanjem prihoda na računima u Švajcarskoj.

Tako je ovom i još ukupno desetorici "uzbunjivača" iz pokrajinskog budžeta plaćeno 18 miliona evra, što je mnoge utajivače poreza nateralo da se sami prijave, čime je pokrajinski budžet prihodovao dodatne 2,3 milijarde evra.

Ona je, pak, u javnosti znatno manje poznata savezna poslanica iz pokrajine Baden Virtemberg, po zanimanju informatičarka. U Bundestagu je od 2013. godine, a istakla se u kampanjama za jednaka prava, prava potrošača, digitalizaciju, kao i protiv krajnje desnice. Ona pripada levičarskom krilu SPD-a, a zalaže se za državni intervencionizam u borbi protiv klimatskih promena.

Sve što ovaj duet traži je teško prihvatljivo za demohrišćane, naročito onaj deo koji se tiče promene finansijske politike zemlje. Izvori tvrde da je Merkelova već odbacila bilo kakvu mogućnost promene koalicionog dogovora tako da je otvorena mogućnost da SPD izađe iz vlade.

To bi dovelo ili do vanrednih parlamentarnih izbora ili do toga da Nemačka zaista dobije manjinsku vladu, koja bi verovatno mogla nesmetano da vlada do kraja sledeće godine, budući da je budžet za 2020. već dobio zeleno svetlo.

Upražnjene resore kadrova SPD-a popunili bi demohrišćani, a šefica CDU Anegret Kramp-Karenbauer mogla bi da preuzme vicekancelarsko mesto i možda se u javnosti dokaže kao sposobna da vodi državu, naročito uzimajući u vidu da od 1. jula ove godine Nemačka preuzima šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom.

U svakom slučaju, iako su napolju temperature oko nule, Nemačku očekuje poprilično vreo predbožićni period.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво