Novinar dobio 180 miliona dolara zbog torture u iranskom zatvoru

Američki sud doneo je presudu da Iran mora da plati novinaru "Vašington posta" Džejsonu Rezaijanu i njegovoj porodici gotovo 180 miliona dolara odštete, jer su ga iranske vlasti zatvorile 2014. godine i, uz mučenja, držale u zatvoru do 2016. godine.

Džejson Rezaijan je proveo u zatvoru 544 dana.

"Držati čoveka u zatočeništvu i mučiti ga kako biste ojačali svoju poziciju u pregovorima sa SAD nečuveno je, zaslužuje kaznu i svakako odštetu", stoji u 30 stranica dugačkoj presudi vašingtonskog sudije Ričarda Leona.

Leon je obrazložio i da je Rezaijan imao "problema sa spavanjem pa bi se ponekad probudio vrišteći zbog noćnih mora", nakon torture u iranskom zatvoru.

Sud je naredio Iranu da isplati odštetu od 150 miliona dolara Rezaijanu, njegovoj ženi Meri i bratu Aliju.

Sud je takođe naredio Iranu da plati gotovo 24 miliona dolara zbog nanesenog bola, patnje i prouzrokovanih ekonomskih gubitaka Rezaijanu i dodatne milione ženi i bratu.

Porodica Rezaijan tražila je odštetu od milijardu dolara.

Rezaijan je osuđen za špijunažu, nakon suđenja iza zatvorenih vrata koje su osudile međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

On je uhapšen je tokom iransko-američkih pregovora o Iranskom nuklearnom programu, nakon kojih je potpisan Iranski nuklearni sporazum iz 2015. kojim je Teheran preuzeo obavezu smanjenja aktivnosti svog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje sankcija, prenosi Hina.

Predsednik Donald Tramp povukao je SAD iz nuklearnog sporazuma, koji su takođe potpisale Francuska, Rusija, Velika Britanija, Nemačka, Kina i EU i ponovno nametnuo sankcije Iranu.

broj komentara 10 pošalji komentar
(subota, 23. nov 2019, 15:44) - anonymous [neregistrovani]

Žao mi je Miloše,

Ne, nisu bile, samo su se dobro pretvarale i nisu stezale toliko šraf kako to sad rade. Nisu oni ustvari nikad bili primer ničeg, samo im je reklama bolje radila. A ako ti treba valjan dokaz, seti se samo kako su uopšte svoju "državu" stvorili, na koliko krvi i patnje, i šta su od tada sve radili. Jedino su sad, u poslednih 30 godina, spustili masku i raširili otvoreno hegemoniju po celome svetu.

(subota, 23. nov 2019, 14:28) - Milos [neregistrovani]

?!?

SAD su pre nekoliko decenija zaista bile olicenje demokratije i pravde, tj. merilo za mnogo SLOBODE uopsteno, ali ovo u sta su se polako pretvarale i sta su SADA postale, pa to je KOMEDIJA!

Da li su ti ljudi (ukljucujuci i ovog sudiju, koji je doneo ovakvu presudu, a koji je definitivno VEOMA PAMETAN i OBRAZOVAN covek), IZGUBILI kontakt sa realnoscu ili ipak mozda SEBE smatraju SUPERIORNIJIM I VREDNIJIM od ostatka sveta (drugih ljudskih bica), pa onda misle da iz tih razloga njihov zivot, njihova suza, njihov bol VREDI MNOGO VISE, nego sve to isto, od nekog drugog, iz neke druge njima mozda manje prijateljskije zemlje?

I sve to uz obrazlozenje, tj. pod okriljem LJUDSKIH SLOBODA i takozvane DEMOKRATIJE, skrojene po NJIHOVIM MERILIMA i samo njihovim standardima, tj. onako kako njima odgovara i kako oni misle da treba da bude, samo zato sto su oni takvog misljenja, a drugi ionako nemaju pojma?

Bio jednom isto takav jedan lik, sa tako nekim slicnom razmisljanjima, Svaba, u 30tim i 40-tim godinama proslog veka, koji je isto tako sa svojim uverenjima da je njegov narod nesto PAMETNIJI I BOLJI od svih ostalih - NAPRAVIO SVI ZNAMO STA CELOM LJUDSKOM RODU, a ovi sada su izgleda na najboljem putu da pre ili kasnije dodju do istog toga, jer idu isto tim nekim stopama u istom smeru...

(subota, 23. nov 2019, 14:21) - anonymous Lala [neregistrovani]

I , ju ,

Jedan Nemački državljan je u Gvantanamu proveo još duže i više se patio dok nije pušten zbog nedostatka dokaza , mislim da nije dobio nikakvu ili vrlo skromnu oštetu .

(subota, 23. nov 2019, 14:13) - anonymous [neregistrovani]

Pa kako?

Čujem lično Khamenej ima svotu da nosi, samo još se nisu odlučili dal da plate u zlatu, dijamantima, nafti ili toalet papiru. Pardon, u dolarima.

(subota, 23. nov 2019, 14:10) - anonymous [neregistrovani]

Čudo

Ameri pošalju špiuna u drugu državu a kad ga oni uhvate i osude onda treba da mu plate odštetu i to za svaki dan po 300 hiljada dolara.Koliko li će da dobije Asanž. Ako i za njega važe ista pravila. Dušan

(subota, 23. nov 2019, 13:58) - anonymous [neregistrovani]

Hahahaha

Da nije tužno bilo bi smešno. A da vidimo koliko su para Amerikanci isplatili svima koje su bez trunke dokaza, iz samo političkih razloga i uz zverska mučenja, držali (i drže) u Gvantanamu? A pritom je to samo lokacija za koju se zna. Svaka američka policija ima strogo propisane nadležnosti, da se ne bi desilo da dirnu kriminalca koji plaća reket, a sad Amerika ima nadležnost nad Iranom? Zbog Amerikanaca već odavno navijam za dolazak vanzemaljaca koji će sve da nas porobe.

(subota, 23. nov 2019, 13:28) - anonymous [neregistrovani]

Kako da ne

Iran sve trci da ispuni to sto mu je nalozio americki sud

(subota, 23. nov 2019, 13:08) - anonymous [neregistrovani]

gotovina

po ovu svotu morace licno Tramp da ode

(subota, 23. nov 2019, 13:08) - anonymous [neregistrovani]

То је мера, алал вера!

Амерички суд је поставио стандард, тако да ће Американци сад да плате по стотинак милиона свим оним мученицима које су малтретирали њиохви садистички затворски чувари у Багдаду. Да се не би одугвлачило, само нека плате онима које су малтретирали већ осуђени чувари - укључујући и ону жену која је "сексуално" злостављала затворенике, док је њен дечко све сликао.

(subota, 23. nov 2019, 12:39) - anonymous [neregistrovani]

Torture

Mnogo volem kad o torturama i zlostavljanju i narušavanju ljudskih prava govore vlasnici Guantanama.