Pirati kidnapovali sedam osoba, među članovima posade i državljani Srbije

Vlasti Ekvatorijalne Gvineje saopštile su da su pirati oteli sedam od ukupno 15 članova posade broda u Gvinejskom zalivu. Među članovima posade na brodu bili su i državljani Srbije. Vlasnik broda, američka kompanija "Ekson mobajl", potvrdio je otmicu. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije proverava detalje tog događaja.

Pirati, koji godinama ometaju pomorski saobraćaj u Gvinejskom zalivu, oteli su sedam od ukupno 15 članova posade broda "Vorden", saopštila je naftna kompanija "Ekson mobajl".

Među članovima posade ovog broda ima i srpskih državljana, navodi "Ekson mobajl".

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije proverava detalje u vezi sa ovim događajem, rečeno je RTS-u u tom ministarstvu.

"Osam osoba se sakrilo, a sedam je oteto", saopštilo je Ministarstvo za rudarstvo Ekvatorijalne Gvineje, ali za sada nisu poznati nikakvi dodatni detalji o otmičarima i njihovim motivima.

Članovi posade broda koji je "Ekson mobajl" iznajmio za logističke zadatke su još i državljani Južne Afrike, Filipina i Kameruna.

Otmica se dogodila u sredu, pošto je brod "Voren" napustio naftno nalazište Zafiro udaljeno 12 nautičkih milja od obale i zaputio se ka Lubi, luci na ostrvu Bioko.

"Ekson mobajl" je jedna od najvećih multinacionalnih kompanija koje se bave naftom i gasom. Prošle godine su imali prihod od 279 milijardi dolara.

Osamdeset dva odsto otmica koje pirati izvedu dogode se u Gvinejskom zalivu.

broj komentara 0 pošalji komentar