Sankcije SAD zvaničnicima Pekinga zbog Hongkonga

Američki senat je usvojio Zakon o ljudskim pravima i demokratiji u Hongkongu, koji podržava antivladine proteste u tom gradu i predviđa sankcije za kineske zvaničnike. Peking je zatražio od predsednika SAD Donalda Trampa da stavi veto na taj zakon zapretivši kontramerama.

Sporni zakon predviđa da Sjedinjene Države svake godine potvrđuju stepen autonomije Hongkonga, kao i sankcije kineskim zvaničnicima, ako, kako se navodi, suzbijaju slobode na toj teritoriji.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi ističe da Kongres šalje jasnu poruku da se solidariše sa onima koji u Hongkongu traže slobodu.

"Kina je prekršila obećanje da će Hongkongu dati visoki stepen autonomije. Ako Amerika ne podrži ljudska prava u Kini, zbog ekonomskih interesa, gubimo moralno pravo da govorimo o ljudskim pravimo bilo gde", navela je Pelosijeva.

Peking upozorava Vašington da je Hongkong unutrašnja stvar Kine i da zakon usvojen u Senatu podriva kineske, ali i američke interese u toj specijalnoj administrativnoj oblasti Kine.

"Sjedinjene Države treba da zaustave pogrešno ponašanje, pre nego što bude kasno", poručio je Geng Šuang iz Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Prema njegovim rečima, treba sprečiti da taj akt postane zakon i da se prekine mešanje u unutrašnje stvari Hongkonga i Kine.

"Ako nastave s lošim potezima, vratiće im se kao bumerang. Kina će preduzeti oštre kontramere", naglasio je Geng.

Kina ipak demantuje spekulacije da američki zakoni ugrožavaju pregovore Vašingtona i Pekinga i dogovor o postepenom uzajamnom povlačenju tarifa.

"Kina i Sjedinjene Države će ravnopravno raditi na rešavanju problema obe zemlje i daćemo sve od sebe da postignemo dogovor u ovoj, prvoj fazi. To je u interesu Kine, Amerike i sveta", ukazao je Gao Feng iz kineskog Ministarstva trgovine.

U Hongkongu su nastavljeni protesti, a dvadesetak studenata je izašlo iz kampusa i predalo se vlastima.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 22. nov 2019, 17:47) - anonymous [neregistrovani]

kina

rekoh ja da bolje vlasti nema od UK, Znaju da vladaju, daju ljudima sva prava, dobra socijala, obrazovanje...kinezi nisu navikli na slobodu misljenja.ako im uvedu sankcije tesko njima.

(petak, 22. nov 2019, 08:15) - anonymous [neregistrovani]

Ode dogovor

I to je samo prvi korak. Videće sad oni šta znači da gaziš tigra na rep.

(četvrtak, 21. nov 2019, 23:27) - anonymous [neregistrovani]

O kakvoj slobodi prica ova Pelosi?

Da li bi americka policija trpela nasilne demonstracije?? Kakvu to slobodu kinezi u Hong Kongu nemaju?

(četvrtak, 21. nov 2019, 21:50) - anonymous [neregistrovani]

Kina je velesila....

Kina nije banana drzava da bi je destabilizovala jedna mala obojena revolucija,nego velesila koja je u stanju odgovoriti na sve izazove,kako unutrasnje tako i spoljne.I zato me cudi da ovi sa Zapada,koji su i pokrenuli nerede u Hong Kongu,nisu bili svjesni da ovim neredima ne mogu napakostiti Kini.I,sada,kada su zapadnjaci vidjeli da je u Hong Kongu,sto bi mi rekli,pala muha na medvjeda,udaraju neke nerazumne sankcije Kini i pokazuju koliko su frustrirani neuspjehom ove akcije.

(četvrtak, 21. nov 2019, 21:43) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [neregistrovani]

Ситуација у Хонг Конгу

У Хонк Конгу сам боравио од 15. до 17. новембра и приметио да то није онај Хонг Конг из доба британске владавине. За последљих 25 година населило се много Кинеза из унутрашњосту и то је потпуно променило начин живота у граду. Највеће изненађење за мене је било што једва једна трећина људи зна енглески. Мој хотел је био у центру дела града кој се зове Цим Ша Цуи. У овом делу града није било великих окршаја са полицијом али сам са блиске удаљености могао да пратим разбијање прозора на радњама. Већина Кинеза је то мирно посматрала. Мој утисак је да је све ово подстакнуто од стране бивше колонијалне силе.