Handke: Miloševićeva sahrana je bila sahrana Jugoslavije

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost Peter Handke istakao je, u intervjuu nemačkom nedeljniku Cajt, da je sve što je pisao o bivšoj Jugoslaviji imalo veze sa pravdom za Srbiju. To što je prisustvovao Miloševićevoj sahrani, Handke obrazlaže time da je to bila ujedno i sahrana Jugoslavije.

"Nijedna reč o onome što sam pisao o Jugoslaviji ne može se osporiti, nijedna. To je književnost", naglasio je Handke.

Kaže da je izveštavanje medija o Srbiji u to vreme bilo "monotono i jednostrano".

Kritikovao je i politiku priznanja tadašnje Nemačke.

"Kako je Nemačka mogla priznati Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, kada je na tim teritorijama više od jedne trećine bilo pravoslavaca i muslimanskih Srba? Tako je došlo do bratskog rata, i ne postoji nijedan gori rat od bratskog", poručio je Handke i naveo da je to razlog što se solidarisao sa Srbijom.

Kada je reč o njegovom odnosu prema Slobodanu Miloševiću, Handke ističe da nikada nije ispoljavao simpatije prema tom državniku.

"Kada pričate sa nekadašnjim moćnicima onda se književnici koriste ponekad kao pisci istorije. Nijednog trenutka se nisam poklonio njemu, ni iznutra, ni spolja", rekao je on.

Handke navodi da je Miloševića video samo jednom, i to kada je bio zatvoren u Hagu.

"Želeo sam da ga saslušam i čuo sam sve što je imao da kaže", rekao je on.

Prisustvo Miloševićevoj sahrani Handke obrazlaže time da je to bila sahrana Jugoslavije.

"Naravno da sam bio tamo. On je na poslednjem glasanju glasao za opstanak Jugoslavije. Njegova sahrana je bila sahrana Jugoslavije. Da li se zaboravilo da je ta država osnovana da bi bila protiv Hitlerovog rajha", upitao je Handke.

U intervjuu, čije odlomke prenose brojni mediji na nemačkom jeziku, Handke je kazao da je sam "Jugosloven po majci i ujaku, koji je studirao u Mariboru".

"Moj deda je na referendumu u Koruškoj glasao za priključenje Jugoslaviji. Jugoslavija je meni nešto značila. I kada mi sada nameću nešto sa Srbijom, to je nepošteno. Ja sam tamo išao zbog Jugoslavije", podvukao je austrijski pisac.

Nobelova nagrada za 2019. godinu otišla je u ruke austrijskog književnika Petera Handkea uz obrazloženje: "Zbog uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja." 

broj komentara 12 pošalji komentar
(četvrtak, 21. nov 2019, 07:13) - anonymous [neregistrovani]

Spomenik

Treba mu podici spomenik jos za zivota.
Jednostavno on je jako vazan za SVE.

(četvrtak, 21. nov 2019, 03:16) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Odgv.Re...Jugoslavija

Milosevicu je bio poznatu i svestan sta se KUHALO protiv Jugoslavije vec od 1963g. i borio se SAM do kraja da spasi koliko se moze spasiti….Pero

(sreda, 20. nov 2019, 23:51) - anonymous [neregistrovani]

MladaBosna

Nas a Nobelovac.cccc

(sreda, 20. nov 2019, 23:13) - anonymous [neregistrovani]

Коментар

Не треба баш све коментарисати, некада треба оставити чињеницама да говоре, а ми да слушамо и ибзегавамо трагичност, пошто ваљда нисмо сви рођени да би нас миловали много нити престроги судови решавају проблем заувек. Када буде половичност завладала светом, никога неће прогањати једноставно без потребе.

(sreda, 20. nov 2019, 23:07) - anonymous [neregistrovani]

Handkei

Sta reci na reakcije dodele Nobelove nagrade jednom VELIKOM COVEKU I KNJIZEVNIKU?! Ko i zasto mu osporava ovo priznanje?! Govoriti ISTINU nikad, pa ni danas, nije naislo na razumevanje. Kada je Gospod Isus Hristos za sebe kazao da je 'Istina, put i zivot, naisao je na protivljenje mnogih. Tako je i danas, nije dobro, nije popularno govoriti ISTINU.

(sreda, 20. nov 2019, 20:28) - Воронцов [neregistrovani]

Наравно западне земље нису поштовале право народа ба самопредељење

Да су поштовали то право не би се могле отцепити ни Хрватска ни БиХ јер су Срби као констититиван народ имали право на самопредељење, Све је то унапред испланирано. Довољно је на пример било да западне земље кажу да ни једна република уколико се одцепи неће бити призната и нико се не би ни усудио на сецесију. Супротно томе они су их подстакли на сецесију и признали по хитном поступку.

(sreda, 20. nov 2019, 20:25) - anonymous [neregistrovani]

Dostojanstveno !!

Jedan covek" SAM" Dostojanstveno je rekao sve i"SAM" srusio Imperializma...Hvala imenjace…..Pero

(sreda, 20. nov 2019, 19:54) - anonymous [neregistrovani]

Re: Jugoslavija

Svaka čast gospodinu Handkeu ali Jugoslavija je osnovana pre Hitlerovog Rajha. Dakle, Jugoslavija je bila formirana iz sasvim drugih razloga bez ikakvih dodirnih tačaka sa Hitlerovim osvajanjima koja su se odigrala mnogo kasnije. Ulazak Jugoslavije u antifašistički rat tekao je paralelno sa razbijanjem Jugoslavije iznutra. Još pre kraja rata Jugoslavija je bila podeljena na nove države koje su formirale federaciju. To je bio kraj Jugoslavije, a sve nakon toga bila je samo prelazna faza ka njenom definitivnom isčezavanju.
Greška Miloševića je u tome što nije shvatio dubinu, širinu i suštinu proces koji su se pred njim odigravali. Umesto da spašava Jugoslaviju, trebao je da spašava Srbiju. Jer ustavom iz 1974. Jugoslavija je bila zbrisana!

(sreda, 20. nov 2019, 19:35) - anonymous [neregistrovani]

Требало је ...

да добије Нобела кад је написао "Каспaра". И то би било више од других. Разни светски медиокритети и злонамерници су га намучили.

(sreda, 20. nov 2019, 19:27) - anonymous [neregistrovani]

Intelektualac od glave do pete

Kojeg ne mogu slomiti nikakve javne niti zakulisane optuzbe, nikakve propaganda niti osobna vredjanja, jednostavo tvrd kao granit u svojim uverenjima, ali historijski, ljudski i moralno opravdana