Liban, demonstranti sprečili poslanike da uđu u parlament

Hiljade demonstranata blokiralo je puteve u centru Bejruta, sprečavajući poslanike da priđu zgradi parlamenta zbog čega je za danas planirana sednica odložena.

U jednom trenutku izbili su i manji sukobi demonstranata i policije, a bilo je i drugih incidenata.

Jedan od poslanika uputio se ka zgradi parlamenta, ali pošto nije uspeo da stigne do nje krenuo je nazad, a pripadnici njegovog obezbeđenja su pucali u vazduh kako bi "raščistili put".

U pucnjavi niko nije povređen, prenosi AP.

Od sinoć su u centru Bejruta oko zgrade parlamenta raspoređene jake policijske i vojne snage.

Za danas je bila zakazana sednica parlamenta uprkos demonstrantima koji su besni zbog odlaganja formiranja vlade.

Demonstranti dovode u pitanje ustavnost održavanja sednice u odsustvu vlade.

Stotine mladih blokiralo je sve ulaze u zgradu parlamenta, a prilikom koškanja sa pripadnicima snaga za razbijanje demonstracija, žene su napravile barijeru između dve strane kako bi sprečile sukobe.

"Danas smo ovde jer je sednica parlamenta protivustavna. Ono što treba da urade je da izaberu premijera i vladu", rekao je jedan od demonstranata.

Iz parlamenta je potom saopšteno da se sednica odlaže i da novi datum tek treba da se utvrdi.

Liban je u ozbiljnoj političkoj i ekonomskoj krizi, mesec dana nakon početka protesta, konstatuje Rojters, napominjući da za sada nema naznaka da su lideri postigli dogovor o novoj vladi koja bi trebalo da nasledi odlazeći kabinet Saada Haririja, koji je podneo ostavku 29. oktobra.

Hariri je podneo ostavku suočen s talasom protesta protiv vladajućih političara koji su krivi za veliku korupciju i uvlačenje Libana u najgoru ekonomsku krizu od građanskog rata 1975-90.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара