Auto-put u skladu s prirodom, nema mostova preko reke

U Kini je pušten u rad auto-put koji je pravo građevinsko čudo. To je autoput koji ide koritom reke i nema mostova koji vode sa jedne na drugu obalu.

Takav građevinski poduhvat još nije viđen u svetu, a razlog da se radi na ovaj način je želja kineskih graditelja da prate liniju koju je stvorila sama priroda. Oni su izgradili auto-put preko reke. To je bila i ekonomska i ekološka odluka.

Prilikom planiranja auto-puta koji povezuje okrug Jičang sa centralnom saobraćajnicom G42 u kineskoj provinciji Čupej, u opciji je bilo nekoliko rešenja.

Najveći problem predstavljala je reka, koja ima duboko urezano korito kroz planinu. Prva opcija je bilo kopanje tunela, a druga je bila povezivanje padina sa nekoliko mostova

"Bilo je mnogo skuplje i mnogo duze fundiral smo stubove skoro 5 godina ali se isplatilo mozete to da vidite i sami", izjavio je Zijon Dijan, glavni šef projekta.

Konstruktori su stvorili armirano-betonsku konstrukciju, koja se graciozno prostire na stubovima duž reke. Od deonice dužine 10,9 kilometara, 4,4 kilometra su iznad vode. To je tamošnjim vozačima skratilo vreme vožnje za 20 minuta.

"Projekat je koštao oko 70 miliona dolara. Kinezi ovu saobraćajnicu nazivaju auto-put, iako je jasno da se radi o konuminkaciji sa dve trake u različitom smeru", rekao je Danseng Vang, šef gradnje.

Auto-put je opremljen mnoštvom kamera, kojima se vrši monitoring eventualnog zagađenja prirode, kao što je na primer bacanje smeća u reku.

Prestupnicima je zaprećena kazna u iznosu od 1.000 juana (125 Evra).

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво