Papa ručao sa siromašnima, osudio pohlepu nekolicine

Papa Franja ocenio je da "pohlepa nekolicine bogatih ljudi" doprinosi teškoj situaciji u kojoj se nalaze siromašni, pre nego što je podelio obrok sa beskućnicima i nezaposlenima, što je postala tradicija njegovog rada.

Služeći misu u bazilici Svetog Petra posvećenu jačanju svesti o siromaštvu širom sveta, papa je ukazao na nedostatak zabrinutosti zbog sve većih razlika između onih koji imaju i onih koji nemaju.

"Idemo užurbano svojim putem, ne brinući o tome što su razlike sve veće i što pohlepa nekolicine doprinosi siromaštvu mnogih drugih", rekao je papa na misi kojoj su prisustvovali mnogi siromašni ljudi.

Posle mise, papa je pozvao stotine ugroženih, uključujući migrante, da ručaju sa njim u vatikanskoj palati, prenosi AP.

Obraćajući se okupljenima na Trgu Svetog Petra, papa Franja je rekao da takve inicijative predstavljaju dokaz da nikada ne treba da nedostaje pažnje prema "tim našim sestrama i braćom".

Izrazio je nezadovoljstvo zbog nezainteresovanosti društva prema siromašnim ljudima.

U vatikanskoj sali za primanja postavljeno je oko 150 stolova, a za još 1.500 ugroženih organizovani su obroci na drugim lokacijama u Rimu.

U parohijama širom Italije takođe je organizovano deljenje obroka za one koji ne mogu da ih priušte.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. nov 2019, 08:35) - Маторац [neregistrovani]

Истина

То није решење, само лицемерје.

(ponedeljak, 18. nov 2019, 08:21) - anonymous [neregistrovani]

Da ne zvučim preterano skeptičan,

Al ni papa ni sama katolička crkva mi ne daju neki utisak siromaha. Pre će da su i oni u onoj manjini koja vlada finansijskim svetom, mada prodaju vazduh. A ovo sa ručkom, pa i američki milijarderi redovno "doniraju" i za siromase, i za tigrove, i za beskućne, i tako dalje, al još nijedan nije se premestio iz svoje palate u dvosobni stan. Tako da ja na ovakve PR priredbe ostajem malo skeptičan, da mi je sa izvinjenjem.

(ponedeljak, 18. nov 2019, 07:45) - Koka kola [neregistrovani]

kola

A na stolu koka kola i fanta, ipak je ta nekolicina bogatih prisutna i za sofrom namjenjenoj samo siromašnim :)

(nedelja, 17. nov 2019, 19:12) - anonymous [neregistrovani]

A sta da kazemo ?

Da konstatujemo da 10% bogatih drzi pod kontrolom 90% zemaljkske kugle. Da kazemo da smo kao zemaljska kugla otisli bestraga? Da kazemo (citiram lorda Karingtona) "kada bi na izbore izlzili oni koji su istinski zainteresovani, ne samo zemlje pojedinacno, nego citavaq zemaljska kugla bi izgledala drugacije" ! A jos nismo dotakli dno. Vreme je pred nama ! Uzasno.

(nedelja, 17. nov 2019, 18:46) - anonymous [neregistrovani]

Nema komentara

???