Rusija počela da vraća oduzete brodove Ukrajini

Rusija je počela da vraća ukrajinske vojne brodove zaplenjene 25. novembra prošle godine u Kerčkom zalivu, saopštile su ruske vlasti. Televizija Krim24 prenela je da su brodovi transportovani motornim čamcima ruske Savezne bezbednosne službe na Krimu i da će biti predati Ukrajini kod rta Tarhankut.

Izveštač na Krimu, kojeg je Rusija pripojila Ukrajini 2014. godine, video je da tegljači vuku tri plovila kroz Kerčanski zaliv prema Crnom moru gde mogu potencijalno putovati dalje prema Ukrajini, prenosi Rojters.

Pre skoro godinu dana tri ukrajinska broda koja su prolazila kroz Kerčki moreuz na putu ka Marijupolju oduzeta su jer nisu imala dozvolu za prolazak i zašli su u ruske teritorijalne vode. Moskva je saopštila da su brodovi - dva mala ukrajinska oklopna artiljerijska broda i tegljač - ilegalno ušli u njene teritorijalne vode. Kijev je to negirao.

Rusija je vratila mornare koji su u septembru bili na brodovima za Ukrajinu, u sklopu dogovora o razmeni zarobljenika.

Ruski list Konversant objavio je u subotu da je Moskva odlučila da brodove vrati u Ukrajinu i da će ih ruski tegljači povući u Crno more i predati tri ukrajinska broda.

Taj korak će se verovatno smatrati merom za izgradnju poverenja uoči planiranog samita o Ukrajini sledećeg meseca.

Čelnici Francuske, Nemačke, Rusije i Ukrajine sastaće se u Parizu 9. decembra u pokušaju da unaprede napore za mirno rešavanje sukoba na istoku Ukrajine, objavilo je u petak francusko predsedništvo.

Razne ruske medijske kuće su objavile da će brodovi biti vraćeni u Ukrajinu bez oružja i dokumentacije.

U sukobu više od pet godina u istočnoj Ukrajini između proruskih aktivista i ukrajinskih vladinih snaga ubijeno je preko 13.000 ljudi.

Odnosi Ukrajine i Rusije su propali nakon aneksije Krima na Moskvi, što je potaknulo zapadne zemlje da uvedu sankcije Rusiji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao je da će okončati sukob, prenosi Rojters.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. nov 2019, 11:42) - anonymous [neregistrovani]

Dobro, vratili im tri korita

Sad je Ukrajinska "flota" ponovo strašna.Jeste vi videli šta je njih onda dočekalo kad su pokušali da forsiraju rusku granicu?Jedan jedini od tih ruskih patrolnih čamaca je mogao da ih na komade rasturi da bi to bila namera Rusa.Toliko galame prave oko tih tri korita kao da je kraj sveta.A brodove koje su imali u Sevastopolju i koje su Rusi još 2014 hteli da im predaju nisu hteli da uzmu pošto nisu u stanju da ih održavaju.

(ponedeljak, 18. nov 2019, 09:30) - anonymous [neregistrovani]

Baš tako!

Jedini koje ja znam u regionu da su nešto anektirali to su Ameri sa Kosovom!

(ponedeljak, 18. nov 2019, 03:10) - ЗоранТ [neregistrovani]

Анексија?

Није Русија анектирала Крим. Аутономна Република Крим је на референдуму донала одлуку да се одвоји од Украјине и врати у састав Руске Федерације. Аутономна област Крим је била у саставу Русије од 1783 до 1954.

(nedelja, 17. nov 2019, 21:11) - Рауш [neregistrovani]

Кршеви

Правац - ремонт , или старо гвожђе .

(nedelja, 17. nov 2019, 13:38) - anonymous [neregistrovani]

Rusija neka da Ukrajini

Šta nas briga