Šest stvari koje bi trebalo da znate o političkom azilu

Pravo na politički azil se koristi kako bi se dobila zaštita zemlje koja progoni osobe iz političkih razloga. Mnogi su ovo pravo koristili kako ne bi bili nepravedno optuženi, a neki su ga zloupotrebljavali i tražili bez osnova. Ovo je šest stvari koje bi trebalo da znate o političkom azilu.

Šta je politički azil?

Pravo na azil je pravo svake osobe na zaštitu druge zemlje ukoliko je zemlja u kojoj živi progoni iz političkih razloga.

Ko je prvi uveo azil?

Pravo na azil potiče još iz antičkog perioda, kada su ga Egipćani i Grci u religioznom smislu koristili da zaštite one koji su optuženi za neke zločine, što je kasnije preuzeto i u hrišćanstvu.

Kome se garantuje?

Prema članu 14. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima "svako ima pravo da traži i uživa u drugim zemljama azil od proganjanja", ali i da se na ovo pravo ne može pozvati niko koga krivično gone.

Kako se dobija?

Azil se može zatražiti od zemlje u koju je progonjena osoba pobegla, kao što je Edvard Snouden pobegao u Rusiju, a može biti zatražen i u ambasadi zemlje koja pruža azil, što je učinio Džulijan Asanž koji je dobio azil ekvadorske ambasade u Londonu.

Ko je uspevao da dobije azil?

Osim Snoudena i Asanža, azil su zatražili i dobili i Karl Marks, iranski šah Mohamed Reza Pahlavi, kao i bivši makedonski premijer Nikola Gruevski koji je prošle godine zatražio i dobio azil u Mađarskoj.

Ko može da traži azil prema zakonima Srbije?

U članu 24. Zakona o azilu i privremenoj zaštiti navodi se da se pravo na utočište odobrava tražiocu koji se nalazi izvan države svog porekla ili države uobičajenog boravišta, a opravdano strahuje od progona zbog svoje rase, pola, jezika, veroispovesti, nacionalne pripadnosti, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog uverenja, a zbog čega ne može ili ne želi da prihvati zaštitu te države.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво