Makron: Unilateralizam rađa nacionalizam koji vodi u ratove

Svet se danas suočava sa krizom političkih i ekonomskih sistema, a unilateralizam rađa nacionalizam koji vodi u ratove, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron, otvarajući Pariski forum o miru, na kojem učestvuje veliki broj svetskih zvaničnika, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Forum se drugu godinu zaredom održava u Parizu povodom obeležavanja primirja u Prvom svetskom ratu. 

Otvarajući skup, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da se svet suočava sa krizom političkih i ekonomskih sistema, pre svega sa krizom demokratije, ali i sa demografskim problemima.  

"Sistem globalne otvorene ekonomije bio je 70 godina uspešan i omogućio je uspostavljanje mira u mnogim regionima sveta, a kriza je podelila društva, stvarajući krizu demorkatije, i ponovo oživela unilateralizam", rekao je Makron.

Ukazao je da istovremeno nastaju novi problemi, navodeći pre svega demografski problem, dodajući da se države bave samo posledicama velike migracije a ne i njenim uzrocima.

Rekao je da ne veruje u unilateralizam, ukazujući da nacionalizam, koji iz toga proističe i prouzrokuje ratove.

"Evropa je kontinent koji treba sam da rešava svoje probleme", naglasio je, dodajući da mora biti odgovora na krizu.

"Zašto se osećaj sumnje vratio u naše zemlje? Zato što nas građani krive za neefikasnost, za okretanje glave od problema i sporo delovanje. Zato je važno da kreiramo praktična rešenja, stvaramo nove saveze i radimo na inovacijama kao kolektivnom odgovoru na izazove", istakao je Makron.

"Što je problem teži, treba više odlučnosti" 

Makronovo zalaganje za multilateralizam podržava i Kina, kao jedan od predvodnika i najvećih dobitnika globalizacije.

"Danas se suočavamo sa rastom unilateralizma, protekcionizma i populizma, ali nam emotivni pristup ne dozvoljava da rešavamo probleme. Smatramo da što je problem teži, treba više odlučnosti, saradnje i zajedničke akcije", rekao je potpredsednik Kine Kišan Vang.

Trećina evropskog budžeta za spoljnopolitičke ciljeve

Novoizabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen namerava da potroši skoro trećinu evropskog budžeta za spoljnopolitičke ciljeve, kako bi Unija postala snažniji geopolitički akter.

Ističe da će joj u središtu pažnje biti suočavanje sa globalnim izazovima, od klimatskih promena i digitalizacije do migracija i siromaštva.

"Nikada ne smemo zaboraviti koliko smo daleko odmakli i zašto. Evropa, kakvu danas poznajemo, napredovala je ne samo zato što smo pomagali jedni druge, već i zato što smo od svake države članice očekivali naporan rad i ispunjavanje zajedničkih standarda i ciljeva", istakla je For den Lajen.

Vučić razgovarao sa Makronom na svečanoj večeri 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć, prvog dana u Parizu, prisustvovao svečanoj večeri koju je Makron priredio za učesnike konferencije.

Iskoristio je priliku za razgovor sa mnogim zvaničnicima iz različtih delova sveta, kao i s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, s kojim je razgovarao, pre svega, o Kosovu.

Posle večere, Vučić je više od sat vremena razgovarao sa francuskim predsednikom u četiri oka.

Nakon susreta, predsednik Srbije je istakao da je to bio veoma srdačan, dobar, otvoren i prijateljski razgovor sa Markonom.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво