Makron: Unilateralizam rađa nacionalizam koji vodi u ratove

Svet se danas suočava sa krizom političkih i ekonomskih sistema, a unilateralizam rađa nacionalizam koji vodi u ratove, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron, otvarajući Pariski forum o miru, na kojem učestvuje veliki broj svetskih zvaničnika, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Forum se drugu godinu zaredom održava u Parizu povodom obeležavanja primirja u Prvom svetskom ratu. 

Otvarajući skup, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da se svet suočava sa krizom političkih i ekonomskih sistema, pre svega sa krizom demokratije, ali i sa demografskim problemima.  

"Sistem globalne otvorene ekonomije bio je 70 godina uspešan i omogućio je uspostavljanje mira u mnogim regionima sveta, a kriza je podelila društva, stvarajući krizu demorkatije, i ponovo oživela unilateralizam", rekao je Makron.

Ukazao je da istovremeno nastaju novi problemi, navodeći pre svega demografski problem, dodajući da se države bave samo posledicama velike migracije a ne i njenim uzrocima.

Rekao je da ne veruje u unilateralizam, ukazujući da nacionalizam, koji iz toga proističe i prouzrokuje ratove.

"Evropa je kontinent koji treba sam da rešava svoje probleme", naglasio je, dodajući da mora biti odgovora na krizu.

"Zašto se osećaj sumnje vratio u naše zemlje? Zato što nas građani krive za neefikasnost, za okretanje glave od problema i sporo delovanje. Zato je važno da kreiramo praktična rešenja, stvaramo nove saveze i radimo na inovacijama kao kolektivnom odgovoru na izazove", istakao je Makron.

"Što je problem teži, treba više odlučnosti" 

Makronovo zalaganje za multilateralizam podržava i Kina, kao jedan od predvodnika i najvećih dobitnika globalizacije.

"Danas se suočavamo sa rastom unilateralizma, protekcionizma i populizma, ali nam emotivni pristup ne dozvoljava da rešavamo probleme. Smatramo da što je problem teži, treba više odlučnosti, saradnje i zajedničke akcije", rekao je potpredsednik Kine Kišan Vang.

Trećina evropskog budžeta za spoljnopolitičke ciljeve

Novoizabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen namerava da potroši skoro trećinu evropskog budžeta za spoljnopolitičke ciljeve, kako bi Unija postala snažniji geopolitički akter.

Ističe da će joj u središtu pažnje biti suočavanje sa globalnim izazovima, od klimatskih promena i digitalizacije do migracija i siromaštva.

"Nikada ne smemo zaboraviti koliko smo daleko odmakli i zašto. Evropa, kakvu danas poznajemo, napredovala je ne samo zato što smo pomagali jedni druge, već i zato što smo od svake države članice očekivali naporan rad i ispunjavanje zajedničkih standarda i ciljeva", istakla je For den Lajen.

Vučić razgovarao sa Makronom na svečanoj večeri 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć, prvog dana u Parizu, prisustvovao svečanoj večeri koju je Makron priredio za učesnike konferencije.

Iskoristio je priliku za razgovor sa mnogim zvaničnicima iz različtih delova sveta, kao i s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, s kojim je razgovarao, pre svega, o Kosovu.

Posle večere, Vučić je više od sat vremena razgovarao sa francuskim predsednikom u četiri oka.

Nakon susreta, predsednik Srbije je istakao da je to bio veoma srdačan, dobar, otvoren i prijateljski razgovor sa Markonom.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 13. nov 2019, 17:40) - anonymous [neregistrovani]

Meni se Makron ne svidja

Kao da si ga postavili amerikanci koji drze Brisel i celu evropsku uniju.

(utorak, 12. nov 2019, 15:20) - anonymous [neregistrovani]

@ Ne razumem

A ko će ikad uopšte političare da razume?

(utorak, 12. nov 2019, 14:49) - Рауш [neregistrovani]

Не разумем

Не видим и не разумем зашто председник Вучић се залаже за Северну Македонију и Албанију , државе које су се залагале цепање Србије. Нека се они бави собом а Вучић са Србијом и српским интересима у региону.

(utorak, 12. nov 2019, 12:18) - anonymous [neregistrovani]

A bombardovanje, blaćenje i uništavanje Srbije?

Nisam primetio da se time "pohvalio" i rekao da je to skandalozno i da će Francuska pod hitno da plati za sve.

(utorak, 12. nov 2019, 12:02) - anonymous [neregistrovani]

Dobra ti laboratorija

Doneste nam na glavu odjednom 3 miliona izbeglica koja je vaša politika krađe i bombardovanja stvorila pa sad na nas eksperimentišete kako da ih od naših para izdržavate.