Nova eskalacija nasilja u Hongkongu, pucano na demonstrante

Nasilje na protestima u Hongkongu ponovo je eksaliralo, kada je policija pucala i ranila jednog demonstranta. Rojters navodi da se nalazi u kritičnom stanju.

Policija u Hongkongu ispalila je suzavac na demonstrante u centralnoj poslovnoj četvrti koji su se krili iza kišobrana, blokirajući ulice dok su zaposleni u obližnjim zgradama izlazili na pauzu za ručak, prenosi Rojters.

Pošto su zasuti kišom suzavca, demonstranti su pokušali da se sklone u najstariji šoping centar "Landmark".

U međuvremenu, u sukobu sa demonstrantima na istočnoj strani Hongkonga ispalili su hice iz vatrenog oružija pritom ranivši jednu osobu. Iz bolničkih izvora Rojtersu je rečeno da je njegovo stanje kritično.

U snimku koji se pojavio na internetu vidi se jedan muškarac koji poliva drugog benzinom, a potom ga pali. Iako je muškarac u trenutku planuo kao buktinja, uspeo je sa sebe da zbaci košulju i ugasi vatru.

Iz policije nisu se oglašavali o korišćenju vatrenog oružja, koji je prvi put korišćeno na protestima u avgustu kada su ranjeni četranestogodišnjak i osamnaestogodišnjak.

Demonstanti su besni zbog onoga što tumače kao policijsku brutalnost i mešanja Pekinga u slobode koje bivša britanska kolonija ima po formuli "jedna država, dva sistema", po kojoj je te poluautonomna teritorija funkcioniše od povratka pod kinesku kontorolu 1997. godine.

Razlog za izbijanje protesta bio je Predlog zakona o ekstradiciji koji su prerasli u širu kampanju za demokratske promene u Hongkongu.

Iako je zakon povučen iz procedure krajem oktobra, lista zahteva je obuhvata i ostavku liderke Hongkonga Keri Lam i otvaranje nezavisne istrage o policijskoj brutalnosti tokom protesta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи