Zaharova: Makron je u pravu, NATO je doživeo moždanu smrt

Izjava predsednika Francuske Emanuela Makrona o moždanoj smrti NATO-a odražava istinu, napisala je na "Fejsbuku" portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Marija Zaharova navodi da Makrona izjava da je NATO u stanju moždane smrti predstavlja jasnu definiciju trenutne situacije NATO-a.

"Šta tačno Evropa može da uradi za kontrolu svoje sudbine? U 20. veku imala je dva rata, u 19. veku i pre toga beskonačni broj lokalnih ratova, kao i aktivnosti na širenju ideja uz pomoć koplja i mača", navela je Zaharova, prenosi Tas.

Dodaje da su procesi koji su nastali nakon potpisivanja 14 tačaka Vudra Vilsona, a koji su evoluirali tokom Drugog svetskog rata i razvili se u ekonomsku i političku integraciju Evrope, pomogli da se izađe na kraj sa glavnim zadacima da se zaustave beskonačne evropske podele.

"Oni su, takođe, doveli i do krize identiteta i razvoja", zaključila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je u intervjuu za britanski Ekonomist da je NATO na samrti, a da se Evropa nalazi na ivici ponora.

Makron je upozorio članice evropske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja članica NATO-a.

"Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Evropa se nalazi na ivici ponora", rekao je Makron.

Dodao je da Evropč mora da počne da strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili.

"U protivnom Evropa više neće kontrolisati vlastitu sudbinu", rekao je Makron, preneo je Indeks.

 

broj komentara 12 pošalji komentar
(petak, 08. nov 2019, 05:42) - Dr. Šeret [neregistrovani]

"Moždana smrt NATO-a"

Sav miroljubivi svet bi rekao: daj Bože da je tako! A ako je tako, pod hitno treba uništiti sve ostale organe, da neko ne bi došao u iskušenje da zatraži da mu se neki organ presadi (transplantuje).

(četvrtak, 07. nov 2019, 21:27) - anonymous [neregistrovani]

Nažalost

Nato je još daleko od smrti, a i da nije, zgažena zvečarka najgore ujeda.

(četvrtak, 07. nov 2019, 21:17) - Воронцов [neregistrovani]

НАТО је заправо САД, а сви остали су само послушници САД

САД троши највише новца и има најмоћнију војску у НАТО , а остали су ситни наспрам САД. Зато Трамп сам и одлучује шта ће радити. Изузетак у НАТО је Турска која све више води своју самосталну политику и не брине шта други о њој мисле.

(četvrtak, 07. nov 2019, 20:36) - Dr Miggyy [neregistrovani]

КАДА ЋЕ!

Mon ami, monsieur Maкрон, можда је НАТО на самрти (нека заврши што пре како би се избавиле беде), али је опасан ако се повампири. Ми са брдовитог Балкана опет ћемо најебати к'о црни ђаво по белом дану. Друго, ако је Европа на ивици понора, сваки час може да се оклизне. Добро је да votre ami ΛV добро размисли где и како нас води у тај понор, јер смо ми и онако у понору од дакле нас мукотрпно полако и (не)сигурно нас избављује?

(četvrtak, 07. nov 2019, 20:31) - anonymous [neregistrovani]

" ne moze se vise osloniti na SAD "

pa naravno da ne moze jer sadasnji predsednik SAD ne zeli ratove po svetu vec ekonomski rast svoje zemlje bez ratova.Jedna vojna alijansa moze opstati samo u ratovima jer ko ce i zasto placati milione vojnika ako nista ne rade.

(četvrtak, 07. nov 2019, 20:15) - anonymous [neregistrovani]

Rusi!

Danas cuvaju svoje a netrce za tudim.

(četvrtak, 07. nov 2019, 20:06) - anonymous [neregistrovani]

@ Oni bar priznaju da im ide lose,ali Rusi...

Sta Rusi treba da priznaju?Rusi su imali Warsavski pakt koji je propao,ali se po brutalnosti ne moze porediti sa NATO-paktom.A,sta to Rusi kriju,a Zapad iznosi na vidjelo?Po cemu je to Zapad posteniji od Rusa?Ko agresuje cijeli svijet,Rusi ili Zapad na celu sa Amerima?Dajte,molim vas,razmislite malo pa pisite komentar.

(četvrtak, 07. nov 2019, 19:43) - anonymous [neregistrovani]

Oni bar priznaju da im ide loše, ali Rusi...

...da im ide odlično na svakom polju, što je krajnje sumnjivo.
Rusi su poznati, kao uostalom i mi, da vole da prikažu lažno stanje

(četvrtak, 07. nov 2019, 19:39) - anonymous [neregistrovani]

Metastaza

Skoro ce 30 godina kako je NATO metastazirao.Pre ce biti da se on odavno odrzava samo na aparatima.

(četvrtak, 07. nov 2019, 19:37) - Rade [neregistrovani]

Bravo

U pravu je. Srbi to znaju od početka. Pametni smo mi , k,o pčelice.